Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Column: Vrouwen in games(industrie)

3069773116_6baa75b39f_bHet is niet de eerste keer dat je dit hoort. Vrouwelijke game(r)s, vrouwen in games(industrie). Je zou er bijna tureluurs van worden. Waarom wordt er altijd zoveel ophef over gemaakt? De dames knokken regelmatig voor erkenning in de gehele gameindustrie. Het is natuurlijk niet allemaal onzin en vrouwen kunnen wel meer dan alleen maar kruiswoordraadsels en juwelengames uitspelen, maar soms vind ik dat zij erg ver gaan om hun imago van casual gamer te begraven of om meer zeggenschap te krijgen in de game-industrie.

Neem nu de boothbabes op gamesconventies. Je ziet de dames overal in schaarse kledij. Nou en, waarom niet? Dit is wat veel mannelijke bezoekers leuk vinden. Maar vrouwen suggereren dat het zou afleiden van waar het eigenlijk om gaat, de games. Ik heb nooit gehoord dat de E3 of Gamescom finaal in de soep draaiden vanwege de aanwezigheid van vrouwen die de boel een beetje opfleuren. Maar waarom vinden vrouwen het überhaupt erg? Zij denken dat zij niet serieus genomen worden omdat je in veel games stoere mannelijke characters ziet  met enorm opgeblazen spierbundels die alles en iedereen aan flarden schieten.1408070812 Als op die gameconventies mannen zouden rondlopen op de ‘Chippendales’ manier, zou je ook niemand van de vrouwen horen klagen, toch?

Dan is er ook nog de positie van vrouwen in de gamesindustrie. Er wordt naar gestreefd om dat te verbeteren. Daar is wat voor te zeggen, al gebeurt niet alles op een subtiele manier. Er zijn vrouwelijke game developers die aardige games in elkaar draaien en zij willen daar graag voor uitkomen. Maar laat ik heel eerlijk zijn; het is eigenlijk net zoals met voetbal op topniveau. Het is gewoon niets aan als je naar een WK-finale kijkt van vrouwen, dat scoort niet bij kijkers. Zo is het ook met top games. Het risico dat spellen niet aanslaan met dames in de hoofdrol is groot, en dat verwachten de heren in de game-industrie ook, al moet eerlijkheidshalve gezegd worden dat daar goede uitzonderingen op bestaan.36992 ‘Tomb Raider’ en ‘Metroid’ zijn een mooi voorbeeld van goede franchises die ook erg goed aanslaan bij zowel mannelijke als vrouwelijke gamers.

Het is een feit dat mannen en vrouwen verschillend zijn, dat is ook geen probleem. Het is fijn dat vrouwen een grotere rol willen spelen in het hele gamesgebeuren, maar ik vind het grote onzin dat zij daar zoveel ophef over maken. Ga gewoon je ding doen. Dan heb ik nog niets gezegd over vrouwen en casual games. Dat bewaar ik voor een andere keer. Ik ga vanavond weer aan de slag met ‘Zelda’ en het boeit mij ook niets als iemand vind dat ik als vrouw van 53 jaar dat niet hoort te doen. De wereld van games draait alsnog wel door.