Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Nintendo merchandise interview: A Space Oddity

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 1In deze nieuwe artikelen bij Daily Nintendo interviewen we kleine ondernemers die Nintendo producten verkopen.

Vandaag interviewen we film- en gamemerchandise winkel A Space Oddity. Deze winkel, die aan de Prinsengracht ligt te Amsterdam, is gespecialiseerd in de verkoop van merchandise. Producten van sciencefiction-films, anime-series, horror-films, cartoon-series en natuurlijk van video-games zijn hier volop te vinden.

 

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 6

Vertel eens; wat verkoop je zo allemaal van Nintendo? 

“Zoals je kan zien verkoop ik van alles wel wat, maar ik zal het allemaal even opnoemen: Super Mario, Pokemon, Kirby, Donkey Kong, Zelda, Animal Crossing, Tetris, Pikmin, Bomberman en Ice Climber. En dan moet je aan merchendise denken zoals: Knuffels, verzamelfiguren, sleutelhangers, posters, magneten, caps, muismatten, puzzels, tassen, etuis, bekers en Nintendo DS-accessoires.”

Wat is het eerste wat je ooit van Nintendo hebt verkocht?

“Dat is ook weer een tijd geleden maar als ik me kan herinneren was dat een Game & Watch.”

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 10

 Heb je veel klanten die Nintendo merchandise bij je komen kopen?

“Ja, zeker weten; ik heb mensen vanuit alle hoeken van het land (en verder) die naar mijn winkel komen. Mensen die iets voor hun verzameling kopen of gewoon als cadeau voor iemand. Zo heb ik een vader die met zijn zoon uit België hier vaak komt om Mario knuffels te kopen. Ik verkoop denk ik wel elke dag wel iets van Nintendo.”

Heb je veel vaste klanten voor Nintendo Merchandise?

“O ja, ik heb veel vaste klanten die voor Nintendo komen, waaronder veel verzamelaars. Zo zijn er mensen die helemaal fan zijn van Pokemon (en ze alle 600 of hoeveel zijn het er nu weer niet) willen sparen. En dan verzamelt de een alle figuren van de Monster Collection van het merk Tomy en de ander wilt alleen de knuffels er van sparen. Maar ik heb bijvoorbeeld iemand die helemaal weg is van Kirby en daar alles van wilt hebben. Er is trouwens ook een andere vader met een zoon, maar dan uit Amsterdam die elke weekend langs komen en iets van Nintendo kopen.”

Heb je omdat je winkel in Amsterdam staat daardoor veel toeristen?

“Van toeristen moet ik het zeker hebben, en die heb ik dan ook vaak in de winkel. Zo had ik laatst een Amerikaans meisje die langs mijn winkel liep en een Pokemon Togepi knuffel zag. Ze pakte hem en zei:” Die is van mij.”

 

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 3

Wat verkoopt het beste van Nintendo?

“Dat is door de jaren heen toch altijd Super Mario gebleven. Maar ik zie de laatste tijd dat Pokemon weer helemaal terug begint te komen. Misschien komt dat door die nieuwe Pokemon game Y and X.”

Wat verkoopt het slechtst van Nintendo? 

“Over het algemeen verkoop ik niks slechts maar ik denk dat Kirby en Animal Crossing het wat minder doen. Het zijn erg schattige karakters en dat spreekt niet iedereen aan.”

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 7

Wordt er wel eens om merchandise gevraagd van een Nintendo game waar bijna tot geen merchandice van is? 

“Ik krijg heel veel vraag naar The Legend of Zelda. Maar daar bestaat bijna tot geen merchendice van. Ja, misschien hier en daar een knuffel maar niks wat je echt kan verzamelen. Dus het zou een goed idee zijn als Nintendo daar wat meer van uit zou brengen. Ik heb ik wel eens vraag naar Metroid maar dat is wel veel minder dan bij Zelda.”

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 4

 Wanneer een nieuwe game uit komt van Nintendo koop je dan meteen nieuwe merchandise in?

“Nee, dat wacht ik meestal even af. Ik vind het ook belangrijk dat ik het zelf leuk vind ander wordt het straks niet verkocht en moet ik er steeds tegenaan kijken.”

Toen de Wii U uit kwam ben je toen beter gaan verkopen?

“Nee, ik ben niet beter gaan verkopen. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde gebleven misschien dat die-hard fans wat meer gingen kopen, maar meer niet.”

Retro games zijn nu helemaal in. Heb je daarvoor aangepase merchandise?

“Ik heb veel merchandise van Paceman, Space Invaders en Tetris maar van bekende Nintendo karakters niet echt. Alleen wat kleine dingen zoals ouder training-cards, figuren en een View-master set.”

 

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 2

Merk je door de crisis dat er minder wordt uit gegeven?

“Ja, mensen gaan nu anders met hum geld om en geven minder uit aan hobby’s. Ik denk dat veel verzamelaars hun verzameling nu even stil hebben liggen.”

Heb je veel concurrentie met andere winkels?

“Nee niet echt. Ik wou eigenlijk liever dat er meer winkels zoals deze waren, dan is er dus meer interesse. Maar als je winkels neemt zoals Intertoys, die kopen hun producten heel groot in. En vaak zien je dan 25 keer dezelfde figuur. Zelf koop ik van alle producten twee á drie figuren in zodat ik meer variatie heb en dat je het echt kan verzamelen.”

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 8

Moet je het voornamelijk van jouw website hebben?

“Ook al je dat zou denken, verkoop ik beter in mijn winkel in Amsterdam. Mensen vinden het toch veel leuker om naar een winkel te gaan en even rond te kijken.”

Denk je dat de zaak in de familie gaat blijven en dus een van je kinderen het gaat over nemen? 

“Het is alweer 22 jaar geleden toen ik de winkel opende, ik weet nog dat ik voor gek werd verklaard. Want ja, een winkel met speelgoed voornamelijk voor volwassenen. Maar dat is allemaal gelukkig goed gekomen. Maar of een van mijn kinderen het wilt over nemen weet ik niet. Ze vinden Nintendo wel erg leuk, ze hebben alle drie een Mario horloge. Maar ik vind dat ze later moeten doen wat ze zelf leuk vinden. En als geen van drieën de winkel wilt dan gooi ik hem gewoon dicht.”

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 5

Ga je wel eens naar beurzen? Zo ja, welke?

“Ja, ik sta wel eens op beurzen zoals: De Verzamelaars beurs UtrechtAnime 2013Tsunacon en vele anderen.”

Interview A Sace Oddity Daily Nintendo 9

Hierbij zijn we aan het einde gekomen van het interview. Wij danken Jef Bas voor het interview over zijn winkel.

Heeft u een winkel of webshop met Nintendo producten? Wij interviewen u hier graag bij Daily Nintendo. U kunt een E-mail sturen naar: info@dailynintendo.nl