Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

“1 op 10 jongens mogelijk gameverslaafd”

Ongeveer 10 procent van de gamende jongens tussen de 12 tot 15 jaar is gameverslaafd. Dat blijkt uit onderzoek van Regina van den Eijnden,onderzoeker bij de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht trekken deze conclusie na het ondervragen van rond de 2000 jongeren. Bij meisjes van die leeftijd is aanzienlijk minder sprake van verslaving. Nog geen 1 procent van de gamende meisjes heeft namelijk te maken met verslavingskenmerken. 95% van de jongens gaf aan te gamen, bij meisjes was dat 75%.

Gemiddeld besteden jongens 16 uur per week aan gamen. Bij jongeren die ook kenmerken van verslaving vertonen ligt dat aantal echter aanzienlijk hoger met zo’n 29 uur per week. De tijd die men aan gamen besteed zorgt niet per definitie voor verslaving, daarvan is pas sprake als de hoeveelheid gamen een probleem wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als ze wel eens ruzie met anderen krijgen door hun gamegedrag en of ze de tijd die ze aan gamen besteden verborgen houden voor anderen. Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar heeft te maken met kenmerken van een gameverslaving.

Ferry Goossens van het Trimbos-instituut liet weten dat het probleem steeds groter wordt. Aantallen zijn hoger dan men tot nu toe dacht. Het Trimbos-instituut lanceert vandaag een website die ouders informeert over gamegedrag van jongeren.