Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Miitomo

Vorig jaar heeft Nintendo vriend en vijand verrast door de eerste titel voor de mobiele markt aan te kondigen. Meer titels voor de telefoon gaan dit fiscale jaar het levenslicht zien, maar is dit een positieve ontwikkeling of gaat dit ten koste van de Nintendo-magie?

Het antwoord op de vraag hangt af van de eerste applicatie die inmiddels online is verschenen. De eerste applicatie van Nintendo draagt de naam Miitomo. Een titel waarin gepersonaliseerde Mii-personages de hoofdrol stelen. En dat is voor een eerste applicatie die door Nintendo ontwikkeld is een opvallende keuze!

miitomo

Personaliseren!

De eerste minuten van de titel krijgt vorm door het creëren van een Mii-personage. Hoe je dit gaat invullen is geheel aan jou, maar toch wordt verwacht dat je een Mii-personage ontwikkelt dat veel op jezelf lijkt. De mogelijkheden in het uiterlijk zijn bekende elementen uit Mii Maker, welke zijn oorsprong kent op de Nintendo Wii. Denk aan haarstijlen, oogkleuren, vorm van neus enzovoorts. Interessantere opties zijn het invullen van persoonlijkheidskenmerken en het creëren van een stem. Dit is geleend uit Tomodachi Life, maar past hier eveneens perfect! Sterker nog, met dank aan de geleende mogelijkheden is de kans zeer klein dat iemand anders een zelfde personage heeft ontwikkeld. Eigenlijk is het Mii-personage net zo uniek als de speler zelf!

Een ander element is het aankleden van jouw eigen Mii-personage. In de winkel kan je allerlei soorten kleding vinden en passen. Denk aan de vanzelfsprekende kledingstukken als broeken en shirtjes, maar ook accessoires als kettingen en hoedjes zijn beschikbaar. Er zijn ook outfits en kledingstukken die 24-uur lang te koop zijn. Het voordeel is dat je een exclusief kledingstuk kan kopen, maar ook dat de winkel dagelijks bevoorraad is met nieuwe kledingstukken. Opvallend is dat Miitomo er grafisch goed uit ziet en zeer soepel werkt.

miitomo custom

Vriendschappen

Uiteindelijk gaat Miitomo niet over het creëren van een Mii-personage, maar over het verbeteren/verdiepen van bestaande vriendschappen en het ontdekken van nieuwe vrienden. Kort nadat alles naar wens is, gaat Miitomo echt van start. Na het betreden van je eigen huisje, krijgt de speler een aantal vragen voorgeschoteld. De bedoeling is dat je naar waarheid de antwoorden invult en dat vrienden de antwoorden kunnen zien. Soms zijn het vragen die je door de publieke aard van Miitomo liever niet beantwoord, maar die kan je bewaren voor een ander moment of helemaal niet beantwoorden. Vrienden die jouw beantwoorde vraag zien, kunnen reageren op jouw antwoord waardoor een leuke conversatie kan plaats vinden. Tevens biedt Miitomo de mogelijkheid om vragen een ‘hartje’ te geven.

Je zal snel ontdekken dat Mii-personages ongevraagd je huisje betreden, maar dit is alles behalve hinderlijk. Door op het Mii-personage van iemand anders te tikken, krijg je antwoorden van andere mensen. Hierdoor leer je iemand anders alsmaar beter kennen en zelf herkenning kan vinden in interesses of keuzes die een persoon maakt.

Een ander leuke toevoeging is het plaatsen van foto’s. Je hebt keuze om een achtergrond van Miitomo of een bestaande foto te gebruiken. Op de gekozen afbeelding kan je jouw Mii-personage plaatsen, welke een grappige houding en gezichtsuitdrukking kan aannemen. Hierdoor kunnen hilarische afbeeldingen ontstaan. Dit maakt Miitomo leuk en soms ook wel verslavend, want het is elke keer maar afwachten wat voor gekkigheden er ontstaan en wie op jouw eigen antwoorden reageert, maar ook wat voor antwoorden jouw vrienden hebben gegeven.

Screen_Shot_2016-02-17_at_10.16.00_AM.0.0

Mii-cadeau

Het plaatsen van een reactie op een beantwoorde vraag van iemand anders wordt beloond met krijgen van munten. De munten kan je gebruiken om kleding voor je Mii-personage te kopen, maar ook om gebruik te maken van Mii-cadeau, een modus waarin minigames centraal staan.

miitomo-minigamesDe minigames hebben wat weg van een muntattractie van de kermis, maar in plaats van een munt die je laat vallen is het een willekeurig Mii-personage uit jouw vriendenbestand die je mag droppen. Tijdens de val zal de Mii-personages obstakels tegenkomen waardoor zijn val gebroken wordt of een andere kant gestuiterd wordt. Uiteindelijk zal de landing bepalen wat de beloning zal zijn. De beloningen bestaan uit snoepjes, waarmee je antwoorden van vrienden kan vrijspelen, en kledingstukken. Als speler heb je zeer weinig invloed op waar jouw personage terecht zal komen, waardoor het niet lang interessant blijft.

Mocht jouw muntjes op zijn, dan kan je nog een beroep doen op een ander betaalelement, namelijk mii-cadeau-gameticket. De tickets kan je op verschillende manieren krijgen, maar is alleen in te wisselen bij een minigame. Mocht je geen muntjes en tickets in bezit hebben, dan biedt Nintendo de mogelijkheid om een van de betaalelementen te kopen. Doordat de minigames weinig interesse kunnen opwekken, kun je afvragen dat het kopen van muntjes of tickets het geld wel waard is.

My Nintendo

Een nieuwe element dat Nintendo gelijktijdig met Nintendo heeft uitgebracht is My Nintendo, het nieuwe punten- en beloningssysteem van Nintendo. My Nintendo biedt missies voor Miitomo aan. Dit zijn eenvoudige missies die snel te behalen zijn, zoals het omkleden van je Mii-personages en tien antwoorden van vrienden lezen. Het aantal punten dat je voor een missie krijgt is verschillend, maar als je dit regelmatig doet kan je de gespaarde punten inleveren voor een mooie beloning. Denk aan kortingen voor 3DS en Wii U-titels of een nieuwe titel voor de handheld. Het systeem werkt goed en bevordert de speelduur van Miitomo aanzienlijk. Het is afwachten totdat meer titels gebruik gaan maken van My Nintendo, maar Miitomo laat goed zien wat voor potentie het nieuwe systeem voor de toekomst heeft.

Nintendo-Miitomo-app-screenshots

Conclusie

Hoewel je zou verwachten dat de eerste titel gebaseerd zou zijn op de besnorde loodgieter, is er voor gekozen om een titel te ontwikkelen waarin Mii-personages centraal staan. De onthulling van Miitomo had dan ook een negatief invloed op de aandelen van Nintendo. Een reden voor het dalen van de waarde is niet bekend, maar dit zal ongetwijfeld te maken hebben gehad dat er meer verwacht werd van de eerste titel voor de mobiele markt.

Inmiddels zijn er al meer dan drie miljoen downloads en zijn de aandelen weer stijgende. Het is nog te vroeg om te concluderen dat de nieuwe weg die Nintendo is ingeslagen een juiste is, maar met Miitomo laat Nintendo zich van de beste kant zien. De Nintendo-magie is dus aanwezig!

Miitomo vormt een verwelkomende aanvulling op bestaande sociale media en diept bestaande en nieuwe vriendschappen op een leuke en onschuldige manier uit. Maar hoe leuk Miitomo kan worden, hangt sterk af van hoe groot en actief jouw vriendennetwerk is. Is dit het geval, dan kan Miitomo nog weleens verslavend worden. Als dit niet zo is, dan is kans groot dat je gaat afhaken. Een mooie bijkomstigheid is dat het spelen van Miitomo wordt beloond op verschillende wijze en dat de applicatie gratis te downloaden is.

+ Grafisch oogt het goed
+ Verrassend leuk en grappig
+ Gratis en zeer gebruiksvriendelijk
+ Missies voor My Nintendo
+ Leuk voor onderweg…
– …minder interessant voor lange sessies
– Minigames zijn niet interessant
– Telefoon gaat snel leeg

Cijfer: 7.0