Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Mario Party 2

Mario Party… Party Time.

12 oktober 2000 kwam Mario Party 2 uit voor de Nintendo 64. Inmiddels zijn we al dik 10 games verder in de Mario Party-reeks, maar vanaf afgelopen donderdag kun je de tweede Mario Party-game weer herbeleven dankzij de Virtual Console van de Wii U. Alleen hoe speelt het spel eigenlijk, 16 jaar later?

Trailer

Allereerst een kleine impressie van het spel, door middel van een trailer.

Gameplay

Mario Party 2 heeft twee spelmodi. Eén daarvan is waar het allemaal om draait: De Party-modus. In de party modus kun je kiezen uit een aantal borden, waar je vervolgens samen met je vrienden (of computergestuurde personages) een bordspel op kan spelen. Het idee van zo’n bordspel is simpel. Je kiest van de voren uit 20, 35, of 50 beurten, en gaat vervolgens met de andere personages het bord op. Met een worp van de dobbelsteen bepaal je wie als eerste mag beginnen, en vanaf dat moment probeer je zoveel mogelijk muntjes te verzamelen. Met deze muntjes kun je namelijk sterren kopen, want wie aan het eind van de 20, 35, of 50 beurten de meeste sterren heeft verzameld, wint! Als twee spelers echter evenveel sterren hebben, wordt er gekeken wie de meeste muntjes heeft.

Aan het einde van elke beurt wordt er een minigame gespeeld. In deze minigame wordt er gestreden om muntjes. Deze minigames worden gespeeld met z’n vieren. Alleen wat elke keer verschilt, is de teams tijdens zo’n minigame. Ze kunnen namelijk ieder voor zich, 2 vs. 2, of 1 vs. 3 gespeeld worden. Zo’n opstelling wordt bepaald door wat er in de voorafgaande ronde is gebeurd. Heeft een speler niet zo goed gedobbeld en is hij op een rood vakje van het bord terecht gekomen? Dan gaat hij/zij bij team rood. Vervolgens wordt er dan een 1 tegen 3 spel gespeeld. Hetzelfde geldt wanneer er twee mensen op rood geland zijn. Dan wordt er een 2 tegen 2 spel gespeeld.

Zoals ik net zei zijn er twee gamemodi. De eerste is het bordspel, maar in de tweede staan de minigames centraal. Als je namelijk geen zin hebt in een uitgebreid spel, kun je3yVZj3y ook alleen minigames gaan spelen. Deze moet je alleen wel eerst verzamelen, met muntjes die je verdient hebt door alsnog bordspellen te spelen. Je kunt minigames daarna kopen en dus ook spelen. Leuk is dat de minigames op een leuke manier gepresenteerd worden. Zo kun je een arena instappen om een reeks minigames achter elkaar te spelen, of minigames spelen terwijl je een achtbaankarretje voortbeweegt. Echter zijn dit gewoon manieren waarop de minigames uitgekozen worden. Het is een beetje bijzaak, want de spelletjes blijven hetzelfde.

Het verhaal

Hoewel het spel eigenlijk niet echt een verhaal bevat, zit er toch een dunne rode draad in het spel. Wanneer je Mario Party 2 opstart, krijg je namelijk een filmpje te zien waarin de personages uit het spel discussiëren over hoe het land waar ze in wonen genoemd moet worden. Wordt het Mario Land, Luigi Land, Wario Land..? Er ontstaat een verhitte discussie die op een gegeven moment onderbroken wordt door een bange Koopa, die komt vertellen dat Bowser de boel aan het aanvallen is. Toad stelt dan voor om het land te vernoemen naar de persoon die Bowser weet te verslaan. Zo gaan de personages op pad.

 

Aan het einde van elke speelsessie zal de winnaar0eTjCSP van het potje op grappige wijze Bowser verslaan. Dit gebeurt door middel van een filmpje. Als dat gebeurt is, zal dit personage uitgeroepen worden tot de “Superstar” en wordt het spel beëindigt.

Party Modus

Net heb ik al uitgebreid de Party Modus besproken. Maar omdat dit hetgeen is waar het spel uiteindelijk om draait, wil ik het nog een apart kopje geven. Hier wil ik nog een aantal vakjes bespreken, en de borden waar je je feestje op kunt vieren.

Allereerst de borden. Je kunt namelijk kiezen uit vijf verschillende speelborden. zd59T3tVan een piratenland tot een woestijn, tot de ruimte, zijn de thema’s gevarieerd en erg leuk. Wat ook leuk is, is dat de personages allen een outfit aantrekken die bij het bord passen.

Al deze borden bestaan natuurlijk uit vakjes waar je op zult dobbelen. De bekende blauwe en rode vakjes zijn natuurlijk sowieso aanwezig, maar wat hier leuk aan is, is dat er af en toe verborgen sterren en muntjes op zo’n vakje te vinden zijn. Je personage zal dan een “hidden block” vinden, die jou de desbetreffende muntjes of sterren geeft. Daarnaast zijn er een heleboel vakjes die je kunt gebruiken om sterren of muntjes te stelen van anderen. Zo zijn er “battle” vakjes, die zorgen voor een verplichte minigame voor alle spelers, met een inleg van een bepaald aantal muntjes. De winnaar krijgt vervolgens deze munten.

Ook Bowser heeft zijn eigen vakjes, die hij gebruikt om muntjes van de onschuldige spelers die hierop landen te stelen. Maar daar blijft lwqvaEIhet niet bij. Want hoewel dit het meeste voor zal komen, kan hij ook personages lastig vallen die niet op het vakje geland zijn. Mario Party 2 is niet bang om het spel volledig om te gooien en dat maakt het zo’n leuk en spannend spel.

Zo ook bij de Boo-vakjes. Wanneer je hier langs komt, zal je muntjes of sterren kunnen stelen van andere spelers. Pas wel op, want dit wordt over het algemeen niet zo gewaardeerd… Maar het is wel héél erg leuk om te doen!

Minigames

Mario Party 2 beschikt over een groot aantal minigames. Soms zijn ze lastig en soms ietwat oneerlijk, maar dat maakt Mario Party 2 zo leuk. Het spel is één en al willekeurigheid. Je hoeft dan ook niet goed2Jr1T6G te zijn om een partymodus te winnen. Zo zijn er ook hoop simpele spelletjes. Neem nou een minigame waarbij je touwtje moet springen, door enkel op ‘A’ te drukken wanneer het touw nadert. Of een minigame waarbij je elkaar van een berg moet rollen, terwijl je op een bal loopt. Simpel, maar ó zo leuk.

Samen spelen

Iedereen die wel eens een Mario Party-spel heeft gespeeld zal het met mij eens zijn: Deze spellen zijn het leukst wanneer je ze met anderen speelt. Dit is ook het geval bij Mario Party 2. Wat ik zelf wel jammer vind, is het feit dat er niet zoveel controlleropties zijn voor de Virtual Console van de Nintendo 64. Logisch, als je kijkt naar hoe de controller van de Nintendo 64 er uit ziet, maar wel jammer. Nu VjTKPoMkun je namelijk alleen Mario Party 2 met vier mensen spelen, als je, naast de gamepad, nog over drie pro controllers, classic controllers, of classic controllers pro (of een combinatie van deze drie controllers) beschikt. Houd dit dus in je achterhoofd als je besluit het spel te kopen.

Conclusie

Mario Party 2 belooft een feestje en weet deze belofte zeker na te komen. Zolang je voldoende spelers en controllers hebt, is een hilarische spelavond gegarandeerd. Maar ook als je in je eentje speelt, is het spel dat tientje waard. Met een hoop goed doordachte minigames, leuke borden om op te spelen en grappige situaties die zich hierop voordoen, kan ik Mario Party 2 alleen maar aanraden!

+ Vrolijke sfeer
+ Makkelijk te spelen, iedereen maakt kans om te winnen
+ Leuke minigames, goede balans tussen makkelijke en moeilijke spelletjes
– Duur, als je het spel met 4 spelers wilt spelen

Cijfer: 8.5