Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] SteamWorld Heist (Wii U)

Als je één goedlopende indie-serie op Nintendo consoles moet noemen, is de SteamWorld-serie dat wel. Tot nu toe zijn alle games uitstekend bevallen, maar doet de Wii U-versie van SteamWorld Heist de serie eer aan?

Als je één goedlopende indie-serie op Nintendo consoles moet noemen, is de SteamWorld-serie dat wel. Tot nu toe zijn alle games uitstekend bevallen, maar doet de Wii U-versie van SteamWorld Heist de serie eer aan?

steamworld-heist-3Het verhaal

De aarde is verwoest en de ontsnapte inwoners leven nu in ruimteschepen. De wereld, die volledig werkt op stoom, staat volledig op zijn kop. Er is een ernstig watertekort en wat er al wordt gewonnen door de cowbots wordt vaak door slechteriken ontnomen. Het is nu aan jou als Kapitein Piper om het weerloze volk van alle ruimteschurken af te helpen en te zorgen dat het water in goede handen terecht komt.

 

Gameplay

Qua gameplay verschilt de game enorm van SteamWorld Dig, waarin je vrij kon rondlopen. Heist heeft het echter over een andere boeg gegooid. In dit spel moet je namelijk tactisch te werk gaan vanwege de turn-based strategy stijl, wat ervoor zorgt dat je in een elke ronde maar gelimiteerde mogelijkheden hebt. Je moet dus bij het verplaatsen van je personage rekening houden met schieten, beschutting etc.

In elk level kan je schatten verzamelen, zoals nieuwe wapens, water of andere stukken uitrusting. Aan het einde van het level krijg je tevens een score toegewezen, welke niet alleen gebaseerd is het feit of je teamleden nog leven, maar ook op het aantal schatten dat je hebt gevonden. Heb je niet de maximale score? Dan kun je gelukkig altijd terugkeren naar een level om het nogmaals te proberen.

Zoals de meeste turn-based strategy games heeft ook Heist een level up-systeem geïmplementeerd. Door in levels te stijgen, speel je nieuwe technieken vrij welke je goed kan gebruiken in je steamworld-heist-2gevecht tegen de slechteriken. Het leuke eraan is dat elk bemanningslid eigen technieken heeft en je daardoor speciale tactieken voor elk personage kan benutten. Omdat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft, is het slim te rouleren tussen de personages om zo iedereen even sterk te maken voor baasgevechten.

Het enige jammere aan de gameplay is dat enkele levels en verhaalstukjes enorm op elkaar lijken, waardoor het soms eentonig aan kan voelen.

 

Collectorsgalore

Houd je van verzamelen? Dan is SteamWorld Heist een topper voor je. Met 100+ wapens en een kleine 100 hoeden ben je flink bezig met het verzamelen van alle voorwerpen. Het leuke aan de wapens is dat ze elk andere eigenschappen hebben en zorgen voor een sterker personage. Hoeden hebben die functie helaas niet.  Deze zijn puur cosmetisch. Hoewel wapens alleen in schatkisten te vinden zijn, kan je de hoeden ook verzamelen door ze van een tegenstander zijn hoofd te schieten en ze vervolgens op te pakken.

Grafisch en geluid

Grafisch ziet de game er prima uit. Het heeft een unieke tekenstijl welke goed bij het stoom-thema van het spel past. Het zag er op de 3DS al prima uit, maar de HD-versie op de Wii U maakt het toch net wat mooier. Qua muziek was er ook geen betere collectie geweest. De stukken hebben wat weg van de soundtracks die je in Western films hoort, iets wat natuurlijk uitstekend bij het verhaal over de cowbots past.

Conclusie

+ Grafische stijl en muziek passen echt bij het thema
+ Uitdagend en verslavende gameplay
+ Collectorsgalore
+ Prijs-kwaliteit is top
– Kan eentonig worden

Cijfer: 8.9