Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Pokémon Ultra Moon

Terug naar het Tropische Alola.

Terug naar het Tropische Alola.

Iedereen kent Pokémon inmiddels wel. Velen van jullie zullen inmiddels ook wel bekend zijn met de semi-vervolgen, waarbij er een nieuwe Pokémon game verschijnt die misschien toch-niet-helemaal nieuw is. Pokémon Crystal, Emerald en zelfs Geel zijn daar enkele voorbeelden van Het zijn games die de wereld uit de vorige Pokémon nog eens een keer bekijken en aanvullen met veranderinge die de game toch weer even net wat meer “oompf” meegeven.

Nieuw of niet?  

Ultra Sun en Moon vallen ongeveer in datzelfde straatje. Zo is het begin vrijwel hetzelfde als de originele Sun and Moon, waarbij je vanuit Kanto naar het tropische gebied Alola verhuist. Daar aangekomen maak je al snel kennis met de Pokémon Professor, die je, naast dat hij je natuurlijk een Pokémon geeft, je al gauw aanspoort om de “Island Trails” te gaan doen. Vanaf daar volg je al snel dezelfde route, waarin je naar hartenlust Pokémon vangt, Trails onderneemt en mot hebt met team Skull en een aantal andere schimmige figuren.

Dit klinkt natuurlijk nogal bekend als je de originele Sun en Moon gespeeld hebt, maar niet getreurd. Vooral later in de game beginnen de verhalen van elkaar af te wijken, wat er in dit geval voor zorgt dat het een beter einde heeft dan Sun en Moon. Zonder al te veel te verklappen wordt het verhaal een stuk beter afgerond dan in Sun en Moon, waar elementen als Ultra Beasts, de Tapu’s en een aantal oude bekenden beter worden weergeven en uitgelegd worden. Maar afgezien daarvan verschilt de game niet zo heel veel van zijn voortganger. En waar de originele Sun en Moon iedereen verraste door een aantal klassieke elementen om te gooien, zijn we daar inmiddels gewend aan. Pokémon Ultra Sun en Moon voelt dus op gameplay gebied dan ook minder vernieuwend dan zijn voorganger.

Maar toch, hoewel de gameplay snel terugvalt in bekende patronen, bekroop mij met Ultra Sun en Moon toch het gevoel dat er iets anders was. Het is namelijk vooral de sfeer die anders is. Ik weet niet of het komt omdat ik Sun nou gewoon niet zo heel veel gespeeld heb, maar Ultra Moon voelt net iets levendiger aan dan zijn voorganger. Dat komt vooral door de interactie in je omgeving, naast het vangen van Pokémon viel het me op dat er simpelweg net iets meer te doen is. Zo zijn er veel meer kleine evenementen en geheimen die je tegen komt, personen met wie je kunt praten die iets anders van je vragen dan het vangen van Pokémon. Kun je die en die helpen zijn vrienden te zoeken? Kun je die Vulpix helpen die wordt aangevallen door Team Skull? Sommigen ervan zijn niet eens direct, zo staat er ergens een jongen die je niets vraagt, maar alleen even aangeeft dat je ’s nachts beter niet bij de trainer school in de buurt kan komen. Het kan daar namelijk nog wel eens spoken. Als je dat vervolgens gaat uitzoeken kom je in een side quest terecht waarin je een meisje helpt om 7 (best freaky) mysteries op te lossen. En hoewel dingen zoals dat natuurlijk geen baanbrekende nieuwe ideeën zijn geeft het de game net iets meer leven mee.

Team Rainbow Rocket blasts off again!

Het is dan ook jammer dat de meest interessante veranderingen pas beschikbaar komen na de end-game. Iedereen die geïnteresseerd is in Pokémon zal de trailer van Team Rainbow Rocket gezien hebben, waarin ultimate bad guy Giovanni nogal wat bad guys uit de vorige games heeft meegenomen naar deze. Dat niet alleen, ook kun je ze allemaal uitdagen! Super tof natuurlijk, maar daar mag je pas aan beginnen wanneer je de normale game hebt uitgespeeld. Dat is jammer, want persoonlijk had ik graag gezien dat ze de bad guys van al deze series in het plot hadden verwerkt.  Eigenlijk is dat dan ook een gemiste kans, en helaas zijn een aantal andere aspecten van Pokémon Ultra Sun en Moon dat ook. Het idee van twee semi-nieuwe games van dezelfde wereld als de vorige is namelijk nog maar één keer eerder voorgekomen, met Pokémon Black and White 2. Een heleboel mensen hadden dan ook stiekem gehoopt dat Pokémon Ultra Sun en Moon meer daarop zouden lijken in concept. Pokémon Black and White 2 waren namelijk bijna twee compleet nieuwe games. Niet alleen werd daarin het verhaal veranderd en uitgebreid, maar ook de Pokémon die je kon tegen komen en waar je deze kon tegenkomen was veranderd. Het voelde daardoor aan als een authentiek nieuw avontuur, terwijl Pokémon Ultra Sun en Moon meer aanvoelen als een uitgebreide DLC.

Maar is het een nieuwe game waard?!?

Maar goed, uiteindelijk draait het (bij de meeste van ons) maar om één vraag. Is het het waard om Pokémon Ultra Sun of Ultra Moon te halen terwijl je Sun en Moon al hebt? Om die vraag te beantwoorden presenteer ik het volgende lijstje, waarin de belangrijkste verschillen voorbij komen:

  • Er zijn een aantal nieuwe Pokémon te vangen, je kunt er nu meer dan 400 vangen.
  • Er zitten een heleboel Legendarische Pokémon in Ultra Sun en Moon, waaronder Lugia, Ho-oh, Groudon, Dialga en Zekrom.
  • Een aantal gebieden zijn iets veranderd en de trials zijn net iets anders.
  • Er zijn een aantal nieuwe minigames, zo kun je nu op een Mantine surfen als je naar een nieuw eiland gaat ( en fantastische moves op de golven maken) en je kunt stickers verzamelen waardoor je de totem Pokémon kunt verkrijgen.
  • Een foto club, waar je kunt poseren met je Pokémon, foto’s maken en deze kunt versieren met stickers.
  • De Rotom in je Pokedex is een stuk praatgrager en je kunt er nu daadwerkelijk een bond mee ontwikkelen. Hij geeft je er nog beloningen voor ook, een soort bonussen waarmee je verschillende dingen kunt boosten zoals je EXP en het geld dat je verkrijgt na een battle. Een beetje zoals de bonding powers uit X & Y.
  • Nieuwe Ultra Beasts en de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de andere dimensie!
  • Nieuwe Z-moves.
  • Battle agency, waar je anderen bevecht met Pokémon die je kunt lenen.
  • Team Rainbow Rocket.

Er zijn nog een aantal andere kleine veranderingen, maar het lijstje hierboven representeert de meest belangrijke. Dus zeg jij het maar. Vind je al deze veranderingen interessant genoeg om nog  een bezoekje te brengen aan de Alola regio? Persoonlijk vind ik het moeilijk om die vraag te beantwoorden. Hoewel deze game op alle vlakken beter is dan het origineel zul je de charme en innovativiteit van de originele Sun en Moon niet nog een keer kunnen ervaren.

Het  is een feit dat deze game geen Gyms meer heeft. En de nieuwe Pokémon die 7th gen introduceerde en de speciale aloha versies van bestaande Pokémon heb ik inmiddels allemaal al gezien. Maar de sfeer die deze game bevat en de nieuwe content die de game levert maakt het ook niet iets dat je meteen links wil laten liggen. Als je dan ook nog niet Pokémon Sun of Moon hebt opgepakt is dit een zeer goede titel om te halen. Maar als je die al hebt? Persoonlijk vind ik de verschillen te klein om er een compleet nieuwe game van te maken. Er hangt namelijk wel gewoon een “nieuw” prijskaartje aan. In een tijd waar DLC’s helemaal niet meer zo vreemd zijn had ik dan ook liever gehad dat deze game als DLC of als Patch was verschenen. Dat doet namelijk niet onder aan de game, en in dit geval zorgt een nieuw prijskaartje er alleen maar voor dat verschillende mensen deze game laten liggen. En dat is jammer, want het is absoluut een goede Pokémon-game.

+ De sfeer is levendiger dan het origineel
+ Verhaal wordt op een beter manier afgerond.
+ Veel nieuwe content, mini-games en Pokémon.
+ Kom maar op met die Legendaries!

– “Nieuw” prijskaartje
– Team Rainbow Rocket is pas veel te laat beschikbaar.
– Veranderingen zijn te klein om een compleet nieuwe game te verantwoorden.

Cijfer(s):

Voor wie Pokémon Sun of Moon nog niet gespeeld heeft: 9
Voor wie Pokémon Sun of Moon wel gespeeld heeft: 7