Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Kun jij ontsnappen?

Upgrade?

The Escapists 2 is eerder deze maand uitgekomen en is zeker niet slecht ontvangen door de fans. De game heeft vrijwel elk probleem dat fans hadden met de originele game opgelost. Daarnaast zijn er ook veel dingen toegevoegd en hebben de graphics een grote boost gekregen. Echter is het de vraag of deze ‘upgrade’ genoeg is om de fans opnieuw te laten meeslepen in dit verslavende vervolg op The Escapists. Lees het in onze review!

Lukt het jou om te ontsnappen?

In The Escapists 2 word je neergezet in een gevangenis en is het aan jou de taak om te ontsnappen. Wat de game echter leuk maakt is de hoeveelheid manieren waarop je dit kan doen en de creativiteit die hiervoor gebruikt kan worden. Net zoals in het echte leven is het ontsnappen uit de gevangenis geen makkelijke taak. Er zal dan ook veel van je gevraagd worden wil je ook daadwerkelijk uit de best beveiligde gevangenissen kunnen ontsnappen. Lukt dit niet, dan zal je nog voor een lange tijd achter slot en grendel blijven.

Materialen spelen een grote rol in The Escapists 2 en zullen dan ook fundamenteel zijn voor ‘La grande évasion’. Het is vrijwel niet te zeggen of je geluk zal hebben en gelijk een schep of schroevendraaier zal vinden of dat je het zal moeten doen met plastic messen en lepels. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om met enkel plastic messen te ontsnappen. Het zal wel een stuk minder efficiënt zijn en zal een stuk meer tijd kosten. Je kan met deze minder nuttige materialen daarentegen wel betere of andere materialen maken die een stuk handiger zijn. Als je geen geduld hebt om elke nacht met je plastic mes met een korte levensduur stukken van het hek af te snijden, moet je een zaag regelen.

Je kan geld verdienen door te werken of verzoeken aan te nemen van je medegevangenen. Met dit geld kan je naar iemand die wat aan te bieden heeft en het kopen. Dit kan je echter vermijden door ze neer te halen in een gevecht en ze te beroven. Dat betekent dus wel dat je ook daadwerkelijk moet winnen. Laat diegene met wie je het gevecht bent aangegaan nou net een zakmes op zak hebben. Dat ga je niet winnen, tenzij je iets gevaarlijkers op zak hebt. Ook dit kan echter voor problemen zorgen aangezien de bewakers van tijd tot tijd iedereen hun cel afgaan om te kijken of er niks wat verboden is aanwezig is. Als er bijvoorbeeld een glasscherf in jouw lade wordt gevonden, verlies je simpelweg alle voortgang die je tot dat punt had. De bewakers zullen namelijk extra veel op je letten en je zult alles wat je in je lade en zakken had verliezen. Het is dus belangrijk dat je niet gepakt wordt terwijl je je grote ontsnapping plant en probeert uit te voeren.

Creativiteit

Er zijn talloze manieren om te ontsnappen in The Escapists 2. De ventilatieschacht open schroeven en zo toegang krijgen tot kamers die anders moeilijk te bereiken zijn? Een gat graven onder het hek wanneer er geen bewakers in de buurt zijn? Een medegevangene zijn toilet laten verstoppen om de aandacht van de bewakers te trekken om vervolgens de sleutels van een van deze bewakers te stelen door ze neer te slaan met een sok gevuld met een blok zeep om ten slotte simpelweg naar buiten te kunnen wandelen? Het kan allemaal. Dit is ook waarom de The Escapists-serie zo in de smaak valt bij velen. Je bedenkt zelf hoe en wanneer je wilt ontsnappen. Al snij je je een weg door het hek met een mes uit de kantine of een vijl die je hebt ingeruild voor een tube tandpasta.

Echter is dit niet altijd positief. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat de niet zo creatieven onder ons al snel vast lopen. The Escapists 2 voegt in tegenstelling tot zijn voorganger gelukkig wel een introductie-gevangenis toe. Hier kun je zien dat er talloze manieren zijn om te ontsnappen en aan materialen te komen. Dit zal dan ook zeer handig zijn voor de minder creatieve fans van de serie.

The Escapists 2 bevat voor de liefhebbers ook de functie om je eigen karakter te maken. Deze kun je dan natuurlijk gebruiken om de vele gevangenissen te ontsnappen. De game ziet er tevens erg verzorgd uit. De pixel-stijl waarin het gemaakt is ziet er vele malen beter uit dan die van het eerste deel en bevat veel detail. Wat betreffende de presentatie is de manier waarop alles is uitgewerkt zeer goed.

Het leven in de gevangenis

Dus je weet wat je wilt doen en je hebt je hele ontsnappingsplan al uitgevogeld, wat nu? Je zal eerst aan de materialen moeten komen die je nodig hebt. Dit kan door de lades in de cellen te doorzoeken, voorwerpen te kopen, medegevangene of bewakers te beroven, of ten slotte, voorwerpen te maken. Je kan voorwerpen ‘craften’ door andere voorwerpen te combineren. Zo kan je door middel van een blok zeep en een sok een wapen maken, namelijk een blok zeep in een sok. Ook kun je meer geavanceerde voorwerpen maken, bijvoorbeeld een kruisboog, een plastic sleutel of zelfs een bewakersoutfit.

Ook zul je opdrachten moeten uitvoeren. Het is zeker goed dat er veel verschillende soorten opdrachten; het zorgt er namelijk voor dat de game minder eentonig aanvoelt. Er zijn ook opdrachten die je liever wilt overslaan. Deze willen namelijk dat je een van je medegevangene neerslaat. Dit zorgt ervoor dat de relatie tussen degene die je hebt neergeslagen en jou zwaar naar beneden wordt gehaald. Wanneer een relatie te laag is, zorgt dat ervoor dat hij je niks meer zal willen verkopen of zelfs geen opdrachten meer geeft. Buiten deze opdrachten zal je natuurlijk je ontsnapping moeten voorbereiden en ook daadwerkelijk uitvoeren.

Routines

Elke in-game dag moet je verschillende activiteiten doen. Dit moet je doen bovenop het feit dat je probeert te ontsnappen. Dit zijn activiteiten zoals lunch, sporten en douchen. Ook wordt er elke ochtend en avond een ‘roll call’ gedaan om te kijken of iedereen er nog is. Als je een van de ingeplande activiteiten mist zullen de bewakers steeds meer op je beginnen te letten. Dit maakt het moeilijker om te ontsnappen. Er is ook een gedeelte waar je vrij bent en kan kiezen wat je wilt doen. Of dat nou het zoeken naar materialen is, het doen van opdrachten, het verbreden van je intelligentie of je energieniveau bijvullen. Het is namelijk ook nodig om je intelligentie te verbreden om ook daadwerkelijk te weten te komen hoe de materialen die je hebt verzameld werken.

Het gebruiken van voorwerpen of iets wat inspanning vereist, zorgt ervoor dat je energieniveau zal dalen. Dit betekent dus dat je niet oneindig vaak met dezelfde zaag door het hek kan blijven zagen, je zal namelijk of geen energie overhouden, of de zaag breekt. Dit energieniveau kan je op peil houden door ontspannende en niet energie vereisende dingen te doen. Eten helpt ook natuurlijk. Klinkt logisch toch?

Wanneer je uiteindelijk teveel van de hiervoor genoemde activiteiten mist en je wordt gepakt, zal je in een kamer worden gegooid waar je voor een tijd moet zitten. Je kan de tijd echter verdrijven door aardappelen te schillen. Tenzij je dit heel graag wilt doen, raad ik het niet aan opgepakt te worden.

Conclusie

Zo zie je maar, je moet met erg veel rekening houden wil je niet gepakt worden terwijl je probeert te ontsnappen. Het is dus ook geen makkelijke game. Je zal de game dan ook in langere sessies moeten spelen wil je enige vorm van progressie zien. Dit geldt vooral in de latere gevangenissen. Hierbij wordt het nog eens een stuk lastiger voor de minder creatieve mensen onder ons. Hetgeen wat volgens velen een zeer leuk aspect is van de The Escapists-serie is dat er zoveel mogelijkheden zijn om alles te doen. Hierbij ziet het er ook nog eens zeer goed verzorgd uit. De game is dus erg aan te raden bij mensen die ook maar het kleinste beetje geïnteresseerd zijn in de game en ervan houden om lekker creatief te doen. Voor minder creatieve mensen is het dus ook een minder leuke game. Deze zullen waarschijnlijk hun dagen in de gevangenis doorkomen als vaste aardappelschiller.

+ Meer dan genoeg mogelijkheden om te ontsnappen
+ Bevat veel content
+ Het oogt mooi en is goed verzorgd
+ Uitdagend

– Kan te eentonig worden na een tijdje
– Kan soms te uitdagend worden
– Duurt een tijdje voordat je enige vorm van progressie ziet

Cijfer: 8,0