Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Luigi’s Mansion

Een van de weinige titels waarin Luigi de hoofdrol voor zijn rekening neemt, heeft een heruitgave gekregen! Benieuwd naar het eindresultaat?

Een van de weinige titels waarin Luigi de hoofdrol voor zijn rekening neemt, heeft een heruitgave gekregen! Ben je benieuwd naar het eindresultaat? Lees dan snel verder.

Luigi gaat al bijna net zo lang mee als zijn broer Mario, maar heeft slechts een handjevol titels waar zijn naam prominent in de titel is verwerkt. Vaak moet hij in de schaduw van Mario staan, maar lijkt dit dan ook meer dan prima te vinden. Dit blijkt al snel in Luigi’s Mansion die een kleine twintig jaar geleden werd uitgebracht. In een van de eerste GameCube-titels moest Luigi zijn angsten ondergaan door geestachtige gedaantes te verslaan om zijn broer te redden. Met knikkende knieën mag hij dit nog eens dunnetjes overdoen, ditmaal in een heruitgave voor de Nintendo 3DS. Staat Luigi wederom zijn mannetje of had de heruitgave hem beter bespaard kunnen blijven?

Gameplay

Het verhaal ontpopt zich nadat Mario is verdwenen, waardoor Luigi genoodzaakt is om hem te bevrijden. Hoewel de avonturen van de gebroeders Mario in vriendelijke en kleurrijke omgevingen afspelen, moet Luigi een spookachtige landhuis verkennen. Met veel tegenzin gaat hij de confrontatie met zijn angsten aan, maar helemaal alleen staat hij er niet voor. Een lokale wetenschapper staat aan zijn zijde en levert een aantal upgrades waardoor de talloze gevechten net iets makkelijker worden.

De gameplay van Luigi’s Mansion betreft dan ook het verkennen van omgevingen, puzzels oplossen en geesten opzuigen met een stofzuiger. Sommige geesten zijn wat sterker en laten je kennis maken met de bewoners van het landhuis. De baasgevechten zijn door de variatie in presentatie en puzzelelementen heerlijk om te spelen en nodigen uit om vluchtig op zoek te gaan naar de volgende. Een aanvulling op het geheel is dat het concept van de gameplay nog altijd overeind staat en niet gedateerd aanvoelt, wat de toegankelijkheid voor nieuwe spelers alleen maar groter maakt.

Nieuwe features

Een heruitgave van Nintendo gaat vaak gecombineerd met nieuwe elementen die de gehele game net wat fijner en leuker maakt. Dat is in het geval van Luigi’s Mansion niet anders. Als eerst kan worden benoemd dat de game gebruik maakt van de 3DS-mogelijkheden. Dit houdt in de mogelijkheid om het 3D-effect te gebruiken (aanrader!) en het dubbele scherm. De bovenste scherm is het hoofdscherm waar al het moois gebeurd. Op de onderste scherm is de kaart van het landhuis waar te nemen, welke een grafisch make-over heeft gehad ten opzichte van het origineel.

Maar de belangrijkste feature is de mogelijkheid om met zijn tweeën te spelen. Dit is mogelijk als de andere speler zelf de game heeft, maar ook door middel van Download Play. Ondanks dat multiplayer in beide situaties wordt aangeboden, verschillen zij in uitvoering. Indien de tweede speler over de game beschikt, kan je samen het verhaal doorlopen en een soort van time trial doen. Indien één speler over de game beschikt en je samenspeelt door middel van Download Play kan je Ghost Training doen en eveneens een time trial.

In elk geval zal de tweede speler als de kloon van Luigi door het leven gaan, genaamd Gooigi. De introductie van Gooigi is noemenswaardig en een reden om de game te spelen. De tweede speler zal in dit geval Luigi helpen met zijn avontuur of meedoen in een andere modus, maar doet dit met minder leven en meer kwetsbaarheden, waardoor het tegelijkertijd een uitdaging is om hem in leven te houden. Echter, met oneindige levens zal dit iets minder prestatiedruk geven. De aanvulling van een multiplayermodus is een geslaagde zet en biedt nieuws voor terugkerende spelers.

Audiovisueel

Op gebied van audiovisuele aspecten doet de game wat het moet doen. Niet meer en niet minder. Beide onderdelen, audio en visueel, zorgen voor een grimmig en duister sfeertje in een vertrouwd Nintendo-jasje, waardoor het nooit echt eng wordt. Voor wie de game vergelijkt met de sequel kan daarin het verschil wel snel merken, want grafisch is de opvolger net wat mooier en meer gepolijst. Doordat er gekozen is voor een heruitgave zonder de game vanaf de grond te hebben opgebouwd, oogt het soms wat gedateerd. Dit heeft invloed op de beweging van Luigi alsmede de omgevingen. De 3D-effect kan helpen de boel een beetje te doen verbloemen, maar het voelt wel als een gemiste kans. Dit gevoel wordt versterkt door Luigi’s Mansion 2 als een van de mooiste 3DS-games wordt gezien.

Conclusie

De overzetting van Luigi’s Mansion naar de Nintendo 3DS is een geslaagde heruitgave te noemen. Ondanks dat de game al bijna twintig jaar oud is, weet hij nog altijd te overtuigen. Het is dan ook een heerlijke exploratiegame met veelal humoristische situaties. De leeftijd van game is dan ook niet terug te vinden in de gameplay – die is aangevuld met nieuwe features – maar wel in het grafische aspect. De game oogt wat stijfjes en gedateerd, maar bederft de algehele presentatie niet. Hoewel de sequel in mijn optiek de betere game is, is dit een toegankelijke game voor wie onbekend is met de serie of voor wie de game opnieuw wil spelen. Wat dat betreft is Luigi’s Mansion een heerlijke najaarstitel voor in afwachting van de grotere games die gaan komen.

Cijfer: 7,7