Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Yo-Kai Watch 3

Het derde deel in de Yo-Kai Watch-serie schittert in de nadagen van de Nintendo 3DS!

Het derde deel in de Yo-Kai Watch-serie schittert in de nadagen van de Nintendo 3DS!

Een van de meest populaire games in Japan tracht de laatste jaren ook in het Westen een naam te maken. Hoewel de Yo-Kai Watch-serie een kleiner doelgroep dan Pokémon weet aan te spreken weerhoudt het Level-5 en Nintendo er niet van om regelmatig een nieuw deel uit te brengen. Ditmaal betreft het Yo-Kai Watch 3. Dit deel kent verschillende uitvoeringen in Japan, welke de subtitels Sushi, Tempura en Sukiyaki dragen. In tegenstelling tot de Japanse uitvoering kent de Westerse variant één uitvoering, maar bevat wel alle verhaallijnen en content die in het verleden werden verspreid. Een mooie deal, nietwaar?

Wat is een Yo-kai?

De serie Yo-Kai Watch draait om geestachtige figuren die losjes gebaseerd zijn op Japanse folklore. Volgens de folklore zijn Yo-Kai onzichtbaar en kunnen zij de gedragingen van mensen beïnvloeden. Denk aan kleptomanie, vergeetachtigheid en luiigheid. In zowel de gelijknamige animatieserie als in de games leidt dit zelden tot gunstige situaties, maar met behulp van een horloge, genaamd de Yo-Kai Watch, kunnen de hoofdpersonages de bijzondere figuren waarnemen en problemen oplossen.

In tegenstelling tot Pokémon is het niet mogelijk om Yo-Kai te vangen. Na een opdracht of een gevecht kan een Yo-Kai zijn medaille aan de speler geven, waardoor de speler ten alle tijden een beroep kan doen op het bijzondere figuurtje. Met andere woorden, je raakt bevriend met de mysterieuze Yo-Kai. Het gevechtssysteem wijkt ook af van de eerder genoemde serie. In gevechten heb je maximaal zes Yo-Kai die de strijd aan kunnen gaan. Tijdens de gevechten vallen de Yo-Kai zelf de tegenstander aan, maar dat betekent niet dat je als speler achterover kan leunen. Naast een logische optie om jouw Yo-Kai te helen, is het ook mogelijk om een speciale aanval uit te voeren. Door middel van een minigame bouw je de speciale aanval op om deze vervolgens te lanceren op de tegenstander. Elke Yo-Kai heeft zijn eigen speciale “Soultimate”-aanval, waarvan de functie aardig kan verschillen. Denk aan een krachtige aanval tot aan het helen van soortgenoten. Door dit spelelement is het noodzakelijk om goed te weten welke aanval jouw Yo-Kai heeft om verrassingen te voorkomen en gebalanceerd het gevecht in te gaan. Nadat je een gevecht hebt gewonnen kan een Yo-Kai je zijn of haar medaille geven, maar dat is allesbehalve een zekerheid en is gebaseerd op geluk, waardoor de voldoening verloren kan gaan en plaats maakt voor frustratie.

Een Oosterse game die in het Westen afspeelt

Het verhaal van Yo-Kai Watch 3 ontpopt zich bij de verhuizing van Nate. De hoofdpersonage uit de voorgaande delen verhuist naar een Amerikaanse stadje genaamd St. Peanutsburg en komt daardoor in aanraking met de Westerse cultuur. Dit heeft dan ook direct invloed op de vormgeving, muziek en Yo-Kai. Het duurt dan ook niet lang totdat Nate een ‘Merican Yo-Kai ontdekt waardoor het verhaal vervolgens gestalte krijgt. Tegelijkertijd zal je aan de slag kunnen gaan met Hailey. Zij is een meisje die in het Oosterse Springdale woont, welke de omgevingen van de voorgaande delen karakteriseerde. Het verhaal van Hailey betreft het ontdekken en oplossen van mysterieuze raadsels, waarbij ze ondersteuning krijgt van USApyon. Dit is een Yo-Kai die voor het eerst in de maingame aanwezig is.

De verhaallijnen lopen simultaan, maar de uitwerking verloopt vloeiend. Voordat je verder kan gaan met een verhaallijn wordt kort samengevat wat je de vorige keer hebt gedaan en wat je moet gaan doen. Daarnaast worden de verhalen leuk gebracht met hilarische scenes die weleens refereren naar bekende tv-series en films. Een voorbeeld hiervan is dat de tv-serie X-files aardig op de hak genomen wordt.

De afwisselingen binnen de verhaallijnen ontstaat door het verkennen van talloze omgevingen, het uitvoeren van vele missies en het verzamelen van een grote hoeveelheid aan items en Yo-Kai. De game kent meer dan 600 verschillende Yo-Kai en biedt dan ook uren aan speelplezier. Net als in de voorgaande delen worden de verhaallijnen aan de hand van hoofdstukken verdeeld, die traditioneel worden afgesloten met een eindbaas, welke van hetzelfde bizarre niveau zijn dat je inmiddels van de serie gewend bent.

Vernieuwingen

Het derde deel brengt ook een aantal vernieuwingen met zich mee. Naast de logische veranderingen in vormgeving en presentatie, is het gevechtssysteem aardig veranderd. Waar je in de voorgaande games drie Yo-Kai in de aanvalslinie kon zetten en hun HP in de gaten moest houden, is de opzet ditmaal wat anders. Ditmaal heb je negen vakjes tot je beschikking waarin je de Yo-Kai kan verschuiven. Hierbij moet je letten op hoe jouw aanval eruit komt te zien en waar de aanval van de tegenstander landt. Het kan dus zijn dat jouw aanval mis gaat, omdat je niet hebt gelet op het vakjes en net een rij tekort komt om de tegenstander te raken. Hetzelfde geldt andersom, waarin de tegenstander jou wel weet te raken. Het is door de verandering in het gevechtssysteem meer strategisch geworden, wat persoonlijk mijn voorkeur heeft.

De game biedt net als het tweede deel mogelijkheden aan betreft multiplayer. Dit kan zowel lokaal als online, waarin je Yo-Kai kan ruilen en vechten. Maar daar blijft het niet bij. Yo-Kai Watch 3 kent ook een nieuwe modus, waarin je een eigen Nyan kan bouwen en zombies te lijf kan gaan in Zombi Night. Door het geheel kan worden benoemd dat het derde deel ook het meest complete deel is ten opzichte van de voorgaande games.

Audiovisueel

Een van de meest opvallende zaken die je gaat opmerken bij het spelen van Yo-Kai Watch 3 is dat de serie een ontwikkeling heeft doorgemaakt. De voorgaande delen leken veel op elkaar. Dit had te maken doordat het tweede deel in dezelfde omgeving afspeelde, waardoor het begin eentonig en herhalend aanvoelde voor wie het eerste deel gespeeld heeft. Het derde deel voorkomt dit door gelijk over te gaan naar het Westen en je kennis te laten maken met de Amerikaanse cultuur. Dit is gelijk hoorbaar in de soundtrack en zichtbaar in de omgevingen van de game.

De soundtrack van de game kent twee kanten. Voor de verhaallijnen van Nate worden muziekinstrumenten gebruikt die het Amerikaanse-gevoel weten aan te wakkeren. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een banjo. Hierdoor krijgt het soms zo’n Dixie-band gevoel. In tegenstelling tot de wereld van Nate, kent de soundtrack waar Hailey zich bevindt een meer elektronische toon. Hierdoor wordt het contrast tussen beide werelden duidelijk gemaakt en worden misschien wel de stereotyperingen versterkt.

De omgevingen in Yo-Kai Watch 3 zijn zeer verzorgd. In de voorgaande delen was het al zo dat de steden echt tot leven komen door gebruik te maken van een kleurrijk palet en levendige NPC’s. Dit is in het derde deel niet anders. Wat wel anders is, is dat de cutscenes een stap voorwaarts hebben gemaakt en dat bewegingen van personages vloeiender zijn. Het gevoel dat hier flink aan is gewerkt valt niet te ontkennen.

Conclusie

Yo-Kai Watch 3 weet boven de voorgaande titels uit te stijgen en mag zich kronen tot de beste game binnen de serie. Dit komt door de toegepaste vernieuwingen en uiterst verzorgde animaties. Hierdoor komen de omgevingen echt tot leven en weten regelmatig een lach op je gezicht te toveren. De game zit boordevol content waarin je een hoop kan verzamelen en ontdekken. Het enige minpunt is dat de game in de nadagen van de Nintendo 3DS verschijnt en daardoor een hoop potentiële spelers gaat missen. Een lot die deze game niet verdient, want deze game mag tot de beste games van 2018 gerekend worden.

Cijfer: 9,2