Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

De Super Nintendo wordt met uitsterven bedreigd

SNES
Wegens een tekort aan vervangende CPU’s.

Het is de angst van veel retro-gamers: het wordt steeds moeilijker om kapotte systemen te repareren. En het ziet er nu naar uit dat de SNES, beter bekend als de Super Nintendo, het volgende systeem is dat deze problemen gaat ondervinden. Tenminste, zo beweert retro-reparateur FenrisWolfRetro op Twitter/X (wat werd opgepikt door retro-site Time Extension):

Het probleem zit hem in de CPU, de centrale processor. Er zijn 2 varianten van deze processor, waarbij vooral de “Rev A”-variant steeds vaker het loodje lijkt te leggen. Journalist Damien McFerran merkt op Time Extension terecht op dat het een kwestie van tijd is voordat ook de “Rev B”-versies ermee ophouden, gezien de leeftijd van het systeem. FenrisWolfRetro voegt toe dat er (nog) niemand is begonnen aan het creëren van vervangende chips voor de SNES:

Betekent dit het eind van de SNES? Er zijn steeds meer kloon-consoles verkrijgbaar die overweg kunnen met Super Nintendo-games, zoals de Hyperkin Retron 5. Die consoles maken in veel gevallen alleen gebruik van emulatie, waardoor er vertraging kan optreden. De Analogue Super Nt draait dan weer op FPGA-hardware, maar dat maakt het systeem een stuk duurder.

Wat is jouw oplossing voor het spelen van SNES-games? Gebruik je originele hardware? Ben jij dan bang dat dit steeds moeilijker gaat worden? Of speel jij vooral via Nintendo Switch Online? Laat het weten in de comments!