Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Nooit afgemaakt N64-game RiQa verschijnt online

RiQa
Het prototype is zelfs speelbaar.

Eén van de ontwikkelaars van de Nintendo 64-game RiQa heeft een hele vroege versie van de game online gezet. De game is nooit afgemaakt, maar dit prototype is nu eindelijk speelbaar. De ROM werd ontdekt door game-beschermer LuigiBlood (via Time Extension).

RiQa was een third-person actiespel dat tussen 1997 en 2001 werd ontwikkeld door de Britse Bits Studio. Na meerdere vertragingen werd de stekker uit het project getrokken en werd het team op andere projecten van de studio gezet. Eén van die projecten was Die Hard 64; een game die ook nooit is uitgebracht.

Hoewel er werd afgesproken nooit onafgemaakte ROMs met de buitenwereld te delen, lijkt één van de ontwikkelaars het recht in eigen hand te nemen. Onder de schuilnaam Ten Shu hebben zij eerst al een vroeg prototype van Die Hard 64 gelekt. Nu lijkt het de beurt aan RiQa; een game die toentertijd vooral werd vergeleken met Tomb Raider en Perfect Dark.

Mocht je de game zelf willen spelen, dan kan dat via archive.org. Ten Shu laat via een Youtube-video zelfs zien hoe je dat moet doen. Als je het gewoon leuk vindt om een blik te werpen op hoe de game ongeveer had moeten worden, dan kan dat via onderstaande video:

Als je het leuk vindt om te zien hoe game-development eind jaren ’90 eruitzag, dan zijn dit soort ROMs een leuk stukje geschiedenis. Kun jij je deze game herinneren toen het in magazines werd getoond? En keek je er naar uit? Laat het weten in de comments.