Één man, één uitgever, één spel. RCMADIAX presenteert haar eShop-titel Blok Drop U, en aan ons om deze eShop-titel te reviewen. Is deze titel, welke je aan kunt schaffen voor iets meer dan een euro, het waard om je restanten aan eShop-tegoed aan uit te geven? Want zelfs bij een budget-game kan je beter op de kleintjes letten.
Blok Drop U is een budgetprijs puzzelspel waarbij je blokjes weg moet klikken om een rood blokje ‘veilig’ op de grond te laten landen. In principe staat het rode blokje bovenop de andere blokken, maar bij het verdwijnen van die blokken valt het rode blokje. Dit doe je in verschillende levels die langzaam een paar nieuwe gameplay-elementen introduceren, maar grotendeels van opzet toch hetzelfde blijven. Een simpel concept dus.
Nu maakt het natuurlijk niet uit dat het concept simpel is. Soms zijn de kleinste ideeën namelijk de beste ideeën. Blok Drop U is erg simpel, toch verslavend! Wel moet worden opgemerkt dat je door dit simpele concept wel snel over je verslaving heen moet komen. Dit spel kent namelijk maar weinig levels, welke je binnen minder dan een uur geheel uit kan spelen. In het totaal kent het spel 30 levels, waar je als een speer doorheen zult spelen. Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw spel.
En het is tijd voor een nieuw spel, omdat dit spel ‘nul’ replay-value heeft. De puzzels blijven hetzelfde. Als je eenmaal de 30 puzzels hebt uitgespeeld dan weet je als het goed is de oplossingen nog en is het vrij nutteloos om de levels allemaal nog een keer te doen. Er is geen rankingsysteem, geen time trail, niets. Uitgespeeld is uitgespeeld en je kunt niet proberen om puzzels sneller op te lossen of nog nieuwe dingen binnen de puzzels te halen. Kortom: éénmaal uitgespeeld is het spel alleen nog maar goed om op je geheugen te blijven staan of te worden vervangen voor een nieuwe download. Gelukkig kent de eShop veel keuzes.
Er is één mogelijkheid dat dit spel voor wat meer uren aan plezier gaat zorgen. Zo is er een mogelijkheid dat de ontwikkelaar via gratis DLC de game uitbreidt. Eerder heeft hij aangeven dit wel van plan te zijn. Vooralsnog is alleen nog niet met zekerheid te zeggen of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Wel kan met zekerheid worden gezegd dat dit één van de weinige eShop-titels is die zelfs na release nog wordt gesuport. Zo werd in Amerika al eerder een patch uitgebracht.
Blok Drop U is nergens extreem moeilijk of extreem makkelijk. Sommige levels vragen wat nadenkwerk, het goed plannen van je stappen, alhoewel je ook gewoon voor de trial and error-methode kunt gaan tot je een level hebt uitgespeeld. Het spel blijft in het algemeen heel de tijd op dezelfde moeilijkheidsgraad hangen. Het introduceert in de loop van de game wel nieuwe gameplay-elementen, maar deze maken de game niet perse makkelijker of moeilijker. Het brengt alleen enige variatie.
En die afwisseling is binnen die paar levels ook vrij beperkt. Zo zul je in de eerste selectie de basis krijgen, en krijg je er elke opvolgende selectie weer obstakels bij. En eer je die paar nieuwe gameplay-elementen hebt ontdekt, is het tijd voor een nieuw spel. Het spel is immers te kort om heel veel nieuwe elementen toe te voegen. Hierdoor wordt uiteindelijk maar geprobeerd om het spel moeilijker te maken door de grond waar je op kunt landen in sommige levels wat in te krimpen. Tevergeefs. Het werkt niet.
Dat dit een budgetgame is, zie je ook wel een beetje in de presentatie. Het spel ziet er vrij simpel ontworpen uit. De obstakels en blokken zijn simpele sprites die je met enige moeite ook zelf had kunnen ontwerpen. Dit maakt echter voor deze game weinig uit. Het gaat om het puzzelen, en de wat mindere graphics zijn goed genoeg om erdoorheen te kunnen. Zeker nu ze zijn opgepimpt.
Er moet namelijk even worden opgemerkt dat de graphics al vele malen beter zijn dan de eerste versie van het spel. Voordat de game ook naar Europa kwam heeft het namelijk op grafisch gebied sowieso een metamorfose ondergaan. De graphics zijn hierdoor wel wat mooier geworden.
Tevens kwam ik tijdens het spelen van het spel enkele ‘glitches’ tegen. In-game komt namelijk al snel de ‘fout’ voor dat je blokje vast komt te zitten, en hierdoor niet recht op de vloer terecht komt. Hierdoor registreert het spel niet dat je blokje ‘veilig’ op de grond terecht is gekomen. Klinkt dat niet als een fout?
Na contact met de uitgeverij blijken zij het niet als een glitch te zien, eerder als iets dat met opzet erin is gezet. He was er alleen als extra uitdaging. Daarentegen moet ik wel zeggen dat normaal gesproken het level herstart wordt als het blokje niet veilig de grond bereikt. Hier moet je zelf het level opnieuw opstarten. Tevens moet ik ook zeggen dat in-game niets over deze extra uitdaging wordt verteld, dat je het spel moet snappen zonder goede uitleg.
Conclusie
Blok Drop U is geen geweldige eShop-titel, maar zeker ook geen slechte. Het spel kent zijn goods en zijn bads. Met wat meer levels had dit spel een erg leuke titel kunnen worden met een aanzienlijk hoger cijfer. Maar doordat het spel zo kort was belemmert het zichzelf een beetje in de lengte van het spelen en de mogelijkheid tot het introduceren van veel nieuwe obstakels. Een replayvalue van nul helpt hier ook niet bij. Zoals gezegd: Blok Drop U zeker geen slechte titel. Die paar levels zijn erg leuk, en eigenlijk mag je ook niet heel veel meer verwachten voor de kleine prijs die deze titel kost. Daarentegen support RCMADIAX de game nog steeds met patches en mogelijk ook DLC.
– Maar 30 levels, en minder dan een uur aan gameplay.
– Het spel kent nul replayvalue. Uitgespeeld is uitgespeeld.
– De game wordt niet echt moeilijker als je verder in het spel komt.
– Niet precies aangegeven wat nu wel of niet mag volgens de spelregels van het spel.
+ Budgetgame van iets meer dan een euro. Niet een overdreven hoge prijs.
+ Aardig verslavende gameplay voor zolang als het spel duurt. (Kort)
+ Simpel, eenvoudig maar toch best wel pakkend idee.
+ De graphics zijn verbeterd ten op zichte van de Amerikaanse Launch Versie.
+ Een van de weinig eShop-titels die na release nog wordt gesupport.
Cijfer: 5.8
Ik wist niet eens dat deze titels allemaal door één werden geprogrammeerd 😛
Het is dat je het zegt.