Wist jij dat deze nieuwe Wii U-muziekservice Napster eerst illegaal was?
Iedereen kent Spotify, de dienst waarmee je gratis muziek kunt streamen op je computer en je telefoon. Op die manier kun je, zolang je verbonden bent met internet, naar je favoriete muziek luisteren. Napster is ook een dienst voor muziek, maar lijkt hier minder populair. Toch bestaat Napster al vele jaren langer en in de jaren dat het illegaal was, was het nog razendpopulair. Hoe zit dit? Een kort overzicht wat Napster eigenlijk is.
Illegaal sinds 1999.
Door de jaren heen heeft de service Napster al verschillende varianten gekent. Waar het begon als een windows-applicatie, kreeg het later zelfs zijn eigen Macintosh variant. Hier was namelijk veel vraag naar. Want vroeger, dan spreken we over de periode van 1999 en 2000, hoefde je niet aan iedereen uit te leggen wat Napster was. Het was dé dienst om muziek te verkrijgen. Napster kende zelfs een piek van 26.4 miljoen gebruikers wereldwijd in februari 2001. Andere jaren bereikte Napster ook miljoenen mensen.
Napster bereikte deze miljoenen mensen met een illegaal systeem, waarbij iedereen gratis muziek kon downloaden en aanbieden. Dit werd mogelijk via een peer-to-peer-dienst zoals wij deze nu kennen bij diensten als UTorrent. Kortgezegt hield deze dienst in dat mensen via Napster muziek konden downloaden en verspreiden zonder dat de oorspronkelijke makers hier royalties over zouden ontvangen. Toentertijd waren er meerdere peer-to-peer-diensten, maar Napster specialiseerde zich specifiek op het verspreiden van mp3-files.
Deze manier van verspreiden veroorzaakte echter vele copyright-issues. De bekendste doorn in het oog is een demo van “I Disappear” van Mettalica, die via Napster al werd verspreid voordat de demo officieel mocht worden uitgegeven. Ook ontstonden er conflicten over nummers van andere artiesten waaronder Madonna. Verschillende rechtzaken zorgden ervoor dat de dienst in 2001 moest worden gesloten. Daarentegen hielp dit niet tegen de illegale verspreiding van muziek, daar er ook alternatieven waren van peer-to-peer.
Napster nu
Nu is dit anders. Napster is door de jaren heen door verschillende mensen overgekocht en heeft al verschillende keren zijn business model moeten aanpassen. Zo is Napster een lange tijd in bezit geweest van de Private Media Group, maar later ook in het bezit van de Amerikaanse electronicazaak Best Buy. Uiteindelijk is Napster samengevoegd met met een andere muziekservice genaamd Rhaphsody. De laatste tijd probeert Napster uit te breiden, zo is het nu ook mogelijk via de Wii U gebruik te maken van de service.
Nu werkt Napster op basis van abonnementen. Door een abonnement te nemen op Napster kun je onbeperkt je favoriete muziek streamen. Hierin is de service vergelijkbaar met streamdiensten als Spotify. De service maakt het mogelijk om muziek te streamen via de computer, je mobiele aparaat of audiosysteem. Om dit te kunnen betaal je alleen een maandelijks bedrag. Van dit geld kan Napster haar service blijven aanbieden, en deze keer wel op een legale wijze.