Onlangs verscheen een nieuw deel in de Story of Seasons serie. Dit keer komt de robotkat Doraemon een kijkje nemen op de boerderij!
Veel mensen zullen de Story of Seasons serie wel kennen. Het spel is ook wel bekend onder de naam Harvest Moon. Bij deze spellen kan je ervaren hoe het is om op een boerderij te leven. Naast het boerenleven is ook het sociale aspect bij deze spellen erg belangrijk. Door veel contact te houden met de mensen uit de buurt sluit je vriendschappen. Ben je erg goed bevriend, dan is het zelfs mogelijk om uiteindelijk te trouwen!
Doraemon is daarentegen wat minder bekend in Nederland. Deze robotkat is echter onwijs populair in Japan. In 1969 verscheen hij voor het eerst in een manga. Daarna zijn er vele boeken en TV-series over hem gemaakt. Ook games zijn voor deze kat en zijn vrienden niet onbekend. Dit keer maken ze dus een uitstapje naar de boerderij! Hoe dat gaat, lees je hier.
Verhaal
Dit spel begint met Doraemon en zijn vrienden. Ze zijn lekker buiten aan het spelen als er opeens een gigantische storm voorbij raast. De groep probeert nog te schuilen, maar dat is tevergeefs. Ze worden meegenomen en op een heel andere plek storten ze later weer ter aarde. De groep heeft geen idee waar ze zijn en beginnen te lopen.
Al snel komen ze een andere jongen tegen. Deze jongen besluit de groep te helpen om weer terug te komen naar hun thuisland. Er is echter één belangrijke regel in het dorp waar de jongen woont: ieder kind moet werken! De eerste taak voor de groep is dus om een baantje te vinden.
Dit is nog niet zo makkelijk; uiteindelijk blijft het speelbare personage over en die komt, je raadt het al, op de boerderij terecht. Vanaf daar kan je avontuur gaan beginnen.
Deze introductie duurt vrij lang en je moet door veel dialogen heen voordat je kan gaan spelen. Persoonlijk vind ik dit altijd jammer; als ik een nieuwe game heb, wil ik zo snel mogelijk aan de slag. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om (delen van) de introductie over te slaan. Probleem is dan wel dat je ook een deel van het verhaal mist. De balans tussen gameplay en dialoog had, zeker in het begin van het spel, wat mij betreft wat beter kunnen gaan.
Als je eenmaal aan het spelen bent, nemen de dialogen wel wat af, al blijft praten met andere inwoners erg belangrijk. In veel van dit soort boerenleven simulatie spellen heb je niet echt een doel. Je moet gewoon je land steeds verder uitbreiden en meer, andere en grotere gewassen verbouwen. In principe is dat in deze game niet anders. Echter heb je hier wel een doel, uiteindelijk wil je weer terugkomen naar je thuisland. Hoe je daar komt, mag je zelf uitzoeken.
Gameplay
Ben je door de lange intro heen gekomen? Dan kan het echte spelen beginnen. Pas op dat moment realiseer je je dat je een Story of Seasons game aan het spelen bent. Je zit direct in de heerlijke ongedwongen sfeer van dit spel. Je bent helemaal vrij om te gaan en staan waar je wil. Je kan kiezen om meteen aan je boerderij te gaan werken. Daar moet onkruid gewied worden, stenen weggehaald worden en land omgeploegd worden. Heb je dat allemaal gedaan, dan ben je klaar om je gewassen te gaan groeien.
Je kan er ook voor kiezen om het dorp in te gaan om mensen te leren kennen. Dit is goed om vriendschappen op te bouwen die later in het spel goed van pas kunnen komen. Ook kan je dieren gaan fokken, de mijn in gaan, speciale voorwerpen verzamelen, insecten vangen, noem maar op! Niks moet en (bijna) alles kan.
Er schuilt één groot gevaar in deze vrijheid. Soms heb je zonder het te weten een paar uur gespeeld. De tijd vliegt werkelijk voorbij! Als je aan deze game begint, moet je je dus wel realiseren dat je behoorlijk wat tijd kwijt gaat zijn.
Grafisch
De relaxte speelstijl wordt nog eens extra versterkt door de grafische pracht. Het spel oogt ontzettend rustig. De kleuren zijn niet te fel en er is een perfecte balans tussen simplisme en detail. Zo ziet ieder karakter er anders uit zonder dat ze té uitgedost zijn. Ook de omgeving speelt hier goed op in.
De boerderij begint erg simpel en zal door de speeluren heen veranderen in een echte moestuin. Je kan hem indelen zoals je zelf wil, met gewassen en dieren. Door deze variatie voelt het spel levendig aan.
Een nadeel aan de grafische stijl is de witte rand die om het scherm heen zit. Zeker in het begin stoorde dit me vaak. Het voegt naar mijn beleving niet veel toe aan het spel of de (grafische) stijl. Na een tijdje went het wel en heb je er minder last van, toch had dit van mij weggelaten mogen worden.
Wat ik wel weer goed vind zijn de tekstblokken. Verschillende Switch games hebben laten zien dat het soms best lastig is het goede formaat te vinden. De ene keer ziet de tekst er in handheld goed uit maar is het op de TV bijna niet te lezen. Soms is het ook andersom. In Doraemon Story of Seasons heb ik deze problemen niet ondervonden. Dat is maar goed ook, je moet namelijk aardig wat tekst door!
Muzikaal
Ook de muziek weet de rustige sfeer van het spel extra te benadrukken. Er is gekozen voor rustige, herhalende melodieën. Geen intense beats en knallende geluidseffecten dus. Dit werkt goed, zolang je niet op een plek blijft. Ben je langdurig in je tuin aan het werken dan blijft de muziek erg lang hetzelfde. Deze melodietjes ken je na een tijdje wel uit je hoofd.
Als je een actief personage bent dat veel rondloopt is de muziek heerlijk. Ieder nieuw gebied dat je in loopt heeft zijn eigen muziek. Het is knap hoe de ontwikkelaars steeds de juiste muziek bij het juiste gebied hebben gekozen.
Conclusie
Doraemon Story of Seasons is in de basis gewoon een ijzersterke Story of Seasons game. Ben je een fan van de serie, dan zal deze game zeker niet teleurstellen. De toevoeging van Doraemon en zijn vrienden is leuk, maar het ligt er niet té dik bovenop.
Wil je met dit spel aan de slag gaan, zal je wel wat tijd vrij moeten maken. Niet alleen is de introductie ontzettend lang, als je eenmaal aan het spelen bent vergeet je zo de tijd. De vrijheid die het spel je geeft is heerlijk.
Ben je fan van Doraemon dan is dit spel óók een goede optie. We zien niet veel spellen naar het westen komen, dus wat dat betreft is het al uniek. Ook zitten er zo veel verschillende mogelijkheden in dit spel dat er voor iedereen wel een fijne speelstijl te vinden is. De grafische en muzikale stijl maken het helemaal af.
Oeh nog best aardig spel dus!