In een wereld zonder vis, is er sushi?
Sushi Striker: The Way of Sushido is een game die op voorhand al een wenkbrauw doet oplichten. Dit komt door de bizarre setting waarin je vijanden kan aanvallen met sushi. Juist ja, sushi. Een situatie die niet alledaags is, maar ondanks dat doen de ontwikkelaars er alles aan om je te doen overhalen om deze game leuk te vinden. Denk aan de kindvriendelijke animaties, een Japanstalige popnummer met videoclip en een hoge aaibaarheidsfactor door de vele schattige wezentjes die aanwezig zijn, maar is het ook gelukt? Is Sushi Striker: The Way of Sushido een geweldige maaltijd of eerder een tussendoortje?
Verhaal
Het verhaal van Sushi Striker: The Way of Sushido begint bij een oorlog tussen gemeenschappen, waarbij de vishapjes een rol spelen. Uiteindelijk heeft de oorlog geleid tot het verbannen van sushi. Dit betekent dat een groot deel van de wereld zonder deze lekkernij zit, maar dit geldt niet voor een kwaadaardige organisatie. Deze organisatie beschikt over sushi en wilt dan ook voorkomen dat de wereld toegang heeft tot de lekkernijen.
De oorlog heeft ook geleid tot weeskindjes. Een van de weeskindjes is Musashi. Een positief ingestelde jongen/meisje die op zoek is naar eten. Door allerlei toevalligheden komt hij in aanraking komt met een mysterieus figuur dat sushi aanbied. Na de eerste kennismaking met sushi is Musashi op slag verliefd en raakt al snel in een gevecht verzeild waarin hij talloze bordjes met sushi afvuurt op de tegenstander. Maar helemaal alleen staat hij er niet voor. Na het eerste gevecht krijg je een voorwerp, waarmee je een schattig wezentje, een Sushi Sprite, kan oproepen. Vanaf het moment dat Mushashi een Sushi Sprite oproept wordt hij een Sushi Striker en sta je aan de vooravond van een groots, maar bizar avontuur.
Gotta Catch ‘em All
Als speler volg je de voortgang van het verhaal door gevechten aan te gaan. De gevechten zijn eigenlijk puzzels die je razendsnel moet oplossen. Je kan namelijk een aanval doen als je de borden met sushi van dezelfde kleur combineert. Doordat de tafels bewegen moet je dit in een hoog tempo doen, maar zodra je het onder de knie hebt maak je al snel combinaties van vijftien borden. Hoe hoger het aantal borden dat je hebt opgestapeld, hoe krachtiger de aanval is. De tegenstander doet vanzelfsprekend hetzelfde en het potje zal worden beslist wie er aan het einde nog in levend is.
Naast de reguliere aanvallen kan je gebruik maken van maximaal drie Sushi Sprites die Mushashi kan helpen. Dat is nodig ook, want de tegenstander heeft ook zijn hulptroepen paraat. De krachten die een Sushi Sprite heeft kunnen verschillen tot het geven van leven, de snelheid van tafels vertragen of het creëren van sterkere borden. Er zijn in totaal meer dan veertig Sushi Sprites, waardoor de echte liefhebber zijn best kan doen om ze te verzamelen.
Na een gevecht word je beloond met ervaringspunten waarbij de Sushi Sprites en Mushashi sterker worden. Hierdoor zal je soms voor RPG-achtige situaties terecht komen waarin je de Sushi Sprite kan upgraden en verschillende items kan gebruiken om bijvoorbeeld jouw personages te voorzien van meer leven.
Presentatie
Sushi Striker: The Way of Sushido zou oorspronkelijk een 3DS-titel zijn, maar gaandeweg de ontwikkeling werd besloten dat het een dual-release zou worden, waarbij de Switch-versie de mooiste is. De animaties zijn prachtig vormgegeven en zien er haarscherp uit. De komische toon die de game heeft sluit dan ook goed aan bij een cartooneske wereld en laat de personages tot leven komen. Dit geldt voor zowel de tv-stand als de handheld-ervaring, waarbij de laatst genoemde niet onder doet voor de andere en nog een extraatje heeft.
Voor wie in handheld-modus gaat spelen zal erachter komen dat de touchscreen van de Switch wordt ondersteund. Hierdoor is het mogelijk om door middel van touchbesturing de borden met sushi te combineren en dit verloopt aanzienlijk sneller en meer gecontroleerd dan de analoge controls. Dit is echter een optionele mogelijkheid, waardoor je altijd nog kan overstappen naar een ander manier van besturing.
Als aanvulling kan je in de gehele game lokaal en online spelen tegen anderen. Dit is echter niet vanaf het begin beschikbaar. Na een paar uur spelen speel deze mogelijkheid vrij en dat heeft te maken met het feit dat de ontwikkelaars willen dat je al kennis hebt gemaakt met doel van het spel en de besturing. Maar zodra je dit hebt vrijgespeeld heb je een aangename modus erbij, welke soepel verloopt zonder lag. Het is bovendien leuk om te doen.
Minpunten
Sushi Striker: The Way of Sushido is een vermakelijke game, met een unieke en eveneens bizarre presentatie, die soms wat weg heeft van Level-5 games zoals Yo-Kai Watch. De game is echter niet perfect. Sushi Striker is ideaal voor korte speelsessie, maar spelers die op zoek zijn naar games die langdurig lekker spelen, zal niet zijn heil vinden in Sushi Striker: The Way of Sushido. Dit komt door de gevechten die snel eentonig aanvoelen en niet uitdagend zijn. Het is mogelijk om de moeilijkheidsgraad te beïnvloeden door een voorwerp te gebruiken, maar dit voorkomt niet dat de talloze gevechten veel van het zelfde zijn en dat is jammer te noemen. Naar mijn mening wordt de potentie die deze game heeft, niet volledig benut.
Een ander minpunt krijgt vorm door het prijskaartje. Doordat de game voor volwaardige prijs in de winkel ligt, beschouw ik de kosten die je voor Sushi Striker moet maken ook als een minpunt. De game kent ondanks zijn unieke gameplay en presentatie, te weinig variatie, waardoor het snel als te duur zal aanvoelen.
Conclusie
De game, Sushi Striker: The Way of Sushido, kent een unieke presentatie door de bizarre verhaallijnen en flauwe humor. De game oogt grafisch verzorgt en biedt naast puzzelelementen een RPG-ervaring aan waarin veel items en Sushi Sprites zijn te verzamelen. Helaas is de gameplay behoorlijk eentonig, waardoor het soms een lange zit kan zijn, waarbij de prijs best behoorlijk is. Voor wie de game haalt kan naast een singleplayer-modus aan de slag met lokale en online multiplayer. Sushi Striker: The Way of Sushido is een heerlijk tussendoortje geworden, maar kan zich nog niet meten met de grote titels.
+ Unieke presentatie
+ RPG-elementen
+ Verzamelbare content
+ Humor
+ Zowel lokaal als online multiplayer
– Repetitief
– Hoge prijs
Cijfer: 7.5
Lijkt me een grappige game, misschien ooit een keer aanschaffen.
Lijkt me ook een grappige game. Ga hem zeker proberen