Ooit een vampier willen zijn in een stad die geplaagd wordt door de Spaanse griep? Dit is je kans!
In Vampyr stap je in de huid van Jonathan Reid, een befaamde dokter die na zijn dienst in de oorlog terugkeert naar zijn geliefde stad London. Helaas voor hem speelt de game zich af in 1918 en heeft London last van de gruwelijke Spaanse griep epidemie, met als gevolg dat de stad in een grote nachtmerrie is veranderd. Ziekenhuizen zijn overvol, gebouwen zijn gebarricadeerd en de straten zijn verlaten, afgezien van wat ratten en een hele hoop lijken. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt de ellende hiermee nog niet op. Voordat de game überhaupt begint, wordt jij ook nog eens gebeten door een vampier, waardoor je zelf ook in een vampier verandert. En dit gebeurt hier blijkbaar vaker, want nog voordat je goed en wel doorhebt wat er aan de hand is, zitten de lokale vampiersjagers je al op je hielen. Gelukkig voor dokter Reid brengt zijn transformatie wat bovenmenselijke krachten met zich mee en kunnen een paar kogels en wat klappen van een bijl je niet zomaar omleggen.
Omarm het vampierleven
Qua gameplay is Vampyr op te delen in 2 elementen: het rondstruinen in London en het praten met personages. In Londen ga je op pad om mensen op te sporen, items te vinden en andere missies uit te voeren. Hierbij loop je vrij rond en kun je waar nodig je vampier krachten gebruiken om bijvoorbeeld te teleporteren of sporen te volgen. Zo nu en dan zal je een paar ongure types of vampiersjagers tegenkomen die je moet bevechten of omzeilen. Om je hier tegen te beschermen, kun je jezelf bewapenen met bijlen, messen, pistolen, shotguns en vele andere wapens die je op je pad tegenkomt. Elk wapen is individueel te upgraden en heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Health, stamina en… bloed?
De gevechten werken zoals we wel vaker hebben gezien in actiegames: je kunt vrij bewegen, aanvallen met een simpele combo, dodgen, en zo nu en dan je extra wapen of vampierkrachten gebruiken. Hierin word je gelimiteerd door je stamina en bloedmeter wat voor een gezonde uitdaging zorgt. Een bloedmeter? Jazeker, je bent immers een vampier. De bloedmeter vult zich wanneer je een verraste of verstijfde vijand bijt. Dit bloed gebruik je om de meest krachtige vampiermoves te gebruiken. Zo kun je net die ene vijand op afstand uitschakelen met een bloedspeer of een groep vijanden van hun sokken blazen met een kleine explosie. Daarnaast kun je je bloedmeter ook gebruiken om te healen, wat het managen van je health, stamina en bloed best wel interessant maakt.
Leer de mensen kennen…
Wanneer je een bewoonde plek zoals een taverne of ziekenhuis in loopt, verandert de game in een meer sociale ervaring. Door met mensen te praten en gevonden teksten te lezen verzamel je informatie over mensen en de stad. Zo leer je hun geheimen en kun je mensen confronteren/helpen met hun problemen. Veel mensen zijn daarnaast ook ziek of gewond, maar gelukkig ben jij natuurlijk ook een dokter. Iedereen in de stad is te genezen, en dat doe je dankzij de recepten en medicijnen die je in de stad vindt. Hierdoor creëer je banden met mensen, wat voor vampieren blijkbaar een extra smaakje aan het bloed toevoegt. Hoe meer je ze helpt, hoe meer experience je aan ze verdient als je ze uiteindelijk bijt. Voor sommigen is het nodig om ze eerst wat in te palmen, maar vooral bij de zwakkeren kun je er ook voor kiezen om direct voor een lekker hapje te gaan. Om iemand te doden moet je ze namelijk eerst besluipen of betoveren zodat je ze mee kunt nemen naar een donker plekje en ze uit het zicht op de traditionele vampiermanier kan bijten (lees: vermoorden).
… en bijt ze dan dood.
Het bijten van karakters geeft je in dit spel veel meer experience dan je met combat of andere zaken verdient. Als je echt sterker wilt worden, zul je dus af en toe iemand moeten doden. Echter heeft het doden van karakters ook nadelige gevolgen: de omgeving verslechtert naarmate er meer mensen sterven, waardoor er meer tuig op straat komt en sterkere vampierjagers op jacht gaan. En laat nu juist de meest belangrijke en invloedrijke karakters het meeste experience opleveren! Dit is dan ook de mechanic die de game in mijn ogen echt interessant maakt. Aan de ene kant wil je zoveel mogelijk mensen redden, maar aan de andere kant dwingt je dorst voor bloed je om diezelfde mensen te vermoorden. De game zet deze worsteling op een hele gave wijze neer. Daarbij zijn alle dialogen compleet en goed gevoiced, wat zeker helpt om de vele gesprekken toch interessant te houden.
Grafisch en geluid
Wel zijn er een paar kleine puntjes waar ik me in deze game aan stoor. Zo is de besturing wat houterig, wat het doorzoeken van gebouwen af en toe wat vervelend maakt. En ook de de laadtijden zijn wat aan de lange kant, al heeft de developer aangegeven dat een patch hier al snel verbetering in zal brengen. Grafisch gezien is de game misschien geen hoogstandje, maar komt het prima tot zijn recht op de Switch. Vooral de personages zien er goed uit en hun expressies komen goed over. Ook het geluid doet precies wat het moet doen; veelal is de muziek rustig en somber totdat er spanning of actie ontstaat en de violen lekker tekeer gaan. Al met al wordt de donkere sfeer goed neergezet en voor een Switch-titel ziet het er allemaal prima uit.
Conclusie
Vampyr op de Switch is een toffe game. De sfeer is precies goed en het verhaal is interessant om de game meerdere keren te spelen. Het is jammer dat de besturing af en toe de gameplay wat in de weg zit, maar mijn nieuwsgierigheid naar de vele mogelijkheden in deze game zorgen ervoor dat ik het absoluut meerdere keren wil spelen. Misschien dat ik de volgende keer iedereen in de stad eens probeer om te leggen in plaats van te redden. Ik ben benieuwd hoe de game dan veranderd!
Ik heb de soundtrack op Vinyl hier liggen van dit spel, maar het spel zelf nog niet in mijn bezit. Game lijkt me erg leuk en deze review maakt de verwachting hoger, ga hem zeker binnenkort eens proberen.