De kans is aanwezig dat je nog nooit van Xenoblade Chronicles had gehoord tot Shulk als vechter in Super Smash Bros. werd aangekondigd. Xenoblade Chronicles kwam namelijk in 2010 voor de Wii uit in Japan en hoewel hij uiteindelijk ook buiten Japan werd uitgebracht, was de game hier maar een beperkt aantal keer geprint. Hierdoor heeft niet iedereen deze IP kunnen spelen. Dat is nu verleden tijd, want de remake voor de New 3DS is hier.
Is Xenoblade Chronicles 3D een game om niet te vergeten, of had Nintendo het beter bij de Wii-versie kunnen houden?
Trailer
Story
Laten we beginnen met één van de krachtigste punten van Xenoblade Chronicles 3D: Het verhaal. Als eerste wil ik kort een beeld schetsen. Het volgende stukje bevat geen spoilers en wordt je dan ook duidelijk gemaakt in het eerste halfuurtje van het spel.
De mensen (of Homs, zoals ze in het spel worden genoemd) worden aangevallen door de Mechons. Dit zijn mechanische wezens die met het aanvallen van de homs hun eigen land verlaten. Shulk, het hoofdpersonage wil terugvechten nadat zijn thuis is aangevallen en gaat op pad samen met vrienden die hij tijdens zijn avontuur maakt. Tijdens dit avontuur vecht je tegen verschillende monsters en kun je je personages levelen.
Eigenlijk heb ik meteen al spijt dat ik het hierbij moet laten, want het verhaal is veel meer dan dit. De game haalt echter zijn kracht uit het langzaam ontdekken van de story en omdat spoilers zouden verpesten voel ik me gedwongen het hierbij te laten. De story is zó krachtig dat je vragen gaat stellen, waardoor je keer op keer aangespoord wordt om verder te spelen. Dat brengt mij bij mijn eerste negatieve puntje over de game: Op sommige stukjes kun je niet verder tot je een bepaald monster hebt verslagen. Soms zijn deze monsters te sterk waardoor je eerst moet trainen op andere monsters voor je het verhaal kunt voortzetten. Al is dit eigenlijk een positief punt, want dit toont weer aan dat het verhaal gewoon ongelooflijk goed is.
Characters
De personages in Xenoblade Chronicles 3D hebben een groot aandeel in de sterkte van het verhaal. Elk personage heeft een eigen duidelijke persoonlijkheid en beschikt over een groot aantal dialogen door middel van ingesproken zinnen (van een mooie kwaliteit). Dit zorgt er dan ook voor dat je je gemakkelijk in kunt leven in het verhaal. Een goede toevoeging aan Xenoblade Chronicles 3D is dat je als verschillende personages kunt spelen. Het grootste gedeelte van de game breng je door met een team en binnen dit team kun je wisselen van personages. Je bent dus niet gebonden aan Shulk. Elk personage heeft een eigen vechtstijl. Het is dan ook slim om je team aan te passen aan het monster waar je tegen vecht. Hier kom ik in het stukje “Quests en combat” nog op terug.
Graphics
Het is geen geheim dat Xenoblade Chronicles 3D er niet schitterend uit ziet. Het is een remake van de Wii versie en omdat het spel nu op een handheld gespeeld wordt moeten de graphics eronder lijden. Vooral personages zijn niet erg mooi, wanneer je kijkt naar gezichten en kapsels. Dit betekent echter niet dat de kwaliteit van het spel daar onder lijdt. Het spel op zich is namelijk nog steeds erg mooi. Je speelt het op een handheld met niet zo’n groot scherm, dus de uitgerekte screenshots die je in deze review voorbij ziet komen vallen reuze mee wanneer je het spel speelt op de New 3DS.
New 3DS
Xenoblade Chronicles 3D is de eerste New 3DS exclusive. Dat betekent dat de game als eerste écht gebruik zal maken van de nieuwe knoppen en mogelijkheden. Elke nieuwe knop heeft een functie gekregen. Wat daardoor echter vergeten wordt is het touchscreen van je 3DS. Ik heb tot op heden nog geen enkele keer een moment in de game gevonden waarop je iets kunt aantikken op het touchscreen. Naar mijn mening is dit erg zonde, aangezien je nu gebonden bent aan het navigeren met knoppen, terwijl een tikje op het scherm veel sneller geweest zou zijn.
Een andere functie die de New 3DS met zich meebrengt is de support voor amiibo. Xenoblade Chronicles 3D maakt dan ook gebruik van amiibo. Als je een Shulk amiibo bezit en je deze tegen het scherm houdt zul je tokens krijgen waarmee je muziek en geanimeerde models kan krijgen van personages uit het spel. Echter moet je daarvoor een Shulk amiibo bezitten en die is erg zeldzaam. Aan de ene kant is het dan ook jammer dat andere amiibo niet werken, maar aan de andere kant ook begrijpelijk.
Als laatste is het 3D natuurlijk nieuw. Xenoblade Chronicles 3D is volledig speelbaar in 3D, maar naar mijn mening is dit 3D niet erg krachtig en voegt het niet veel toe, wanneer je het vergelijkt met andere spellen. Er zit weinig diepte in en het beeld voelt eigenlijk nog steeds erg vlak.
De wereld
Een van de andere krachtige punten van Xenoblade Chronicles 3D is de wereld waarin het spel zich afspeelt. Deze wereld is enorm. Dit kan in eerste instantie erg overweldigend zijn, maar zodra je het spel een tijdje hebt gespeeld zul je al gauw de neiging krijgen om gewoon te gaan verkennen. Zo zette ik voor mijzelf het doel om op de Gaur Plains (een van de eerste grote gebieden waar je doorheen reist) het hoogste punt te vinden en daar naartoe te gaan. Tot op heden is dit me nog niet gelukt, omdat de wereld gewoon zó groot is dat je op een gegeven moment de weg kwijt raakt. Gelukkig is er een vorm van fast-travel, waardoor je altijd wel weer terug naar het pad kunt gaan.
Echter is de grootte van deze wereld ook een nadeel. Omdat alles op grote schaal plaats vindt, leeft de wereld zelf niet heel erg. Natuurlijk zijn er steden waar overal personages lopen waar je quests voor kunt doen of simpelweg mee kunt praten, maar op de grote vlaktes is het soms gewoon een lang eind door het gras rennen zonder iets tegen te komen.
Wat ook wel grappig om te vermelden is dat ik tijdens het schrijven van deze review geen idee had waar ik screenshots van moest maken. Alle gebieden zijn gewoon zó groot, dat je niet weet wat je moet bewonderen. Van jungles, tot besneeuwde bergen en tot grote bomen, alles is aanwezig.
Quests en combat
Zoals eerder al vermeld zijn er ook quests in deze game. Voor verschillende personages die je vindt in het spel kun je quests doen. Vaak zijn deze side-quests niet zo bijzonder; Dood 5 X, verzamel 10 X, etc. Echter voegt dit wel een hoop content toe, waardoor je je zeker langer kunt vermaken met het spel.
Wat ook een hoop diepte toevoegt aan het spel is de combat. De combat is realtime en tijdens het vechten kun je aanvallen kiezen. Als je niets kiest, zul je gewoon slaan. Naar mijn mening is het dan ook een kruising tussen turn-based- en realtime combat.
Net heb ik het gehad over de personages, die allemaal verschillende vechtstijlen hebben. Sommige personages zullen zich vooral focussen op het healen van teamleaden, anderen kunnen veel hits verdragen en weer anderen zijn erg sterk en richten zich vooral op het toebrengen van grote hoeveelheden schade. Elk personage kan ook verschillende equipment dragen. Tijdens het spelen zul je deze equipment kunnen vinden wanneer je monsters doodt en kisten opent. Deze uitrusting kun je dan verdelen over je personages.
Conclusie
Of je nou een New 3DS hebt of niet, ik raad je zeker aan het spel te proberen. Xenoblade Chronicles 3D is een top game. Hieronder kort de punten die voor mij het zwaarst wegen, gevolgd door de becijfering.
+ Supergoed verhaal
+ Veel te doen, hoeveelheid content lijkt oneindig
+ Erg grote wereld
+ Goede personages
± Graphics zijn soms lelijk, soms mooi
– Functies van 3DS (3D, touch screen) worden weinig tot niet gebruikt
Eindcijfer: 9
Goede review! Ben het met je eens. Het toch screen kon beter benut worden. Desondanks een geweldige game. Ik raad het iedereen aan en kan net zo goed op een handheld gespeeld worden.
mee eens is een super game:>als je daar van hou
op de Wii vond ik m fantastisch erg goede game