Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Luigi Historie: Ontwikkeling

LuigiZoals we allemaal weten is dit jaar het “Jaar van Luigi’’. Het angstige broertje van Mario komt eindelijk eens in de spotlights te staan en dat gaan we hier op Daily Nintendo ook vieren. Gedurende dit jaar zal ik in de geschiedenisboeken duiken om een mooie Luigi Historie te maken.

Vandaag gaan we Luigi’s ontwikkeling bekijken. We gaan de Super Mario spellen van Mario Bros. tot en met Super Mario World onder de loep nemen. Hiervoor gebruiken we de volgende twee afbeeldingen. De bovendste laat Luigi’s ontwikkeling zien en de onderste Mario’s ontwikkeling. De volgorde van games is: Mario Bros., Super Mario Bros. /Super Mario Bros. The Lost Levels, Super Mario Bros. 2 (USA), Super Mario Bros. 3, Super Mario World, Super Mario All-Stars + Super Mario World.

LUIGI HISTORIE

LUIGI HISTORIE MARIO

We beginnen gewoon bij het begin. Zoals je kan zien bij de Mario Bros. sprites is er op de kleur na géén verschil tussen Mario en Luigi. Ook qua gameplay was er geen verschil tussen de twee. Het enige is dat speler één Mario bestuurt en speler twee Luigi.

In Super Mario Bros. zie je op de kleur na ook geen verschil tussen de broertjes. Hun Fire Mario vorm in deze game is precies hetzelfde, daar zit geen enkel verschilletje in. En hier geld ook dat er qua gameplay geen verschil is. In het Japanse vervolg op Super Mario Bros. (dat in de westerse wereld bekend staat als Super Mario Bros. The Lost Levels) is er wel voor het eerst gameplayverschil. Luigi kan daar hoger springen, maar hij is wat slipperig als hij heeft gerend.

In het Amerikaanse/Europeese vervolg op Super Mario Bros. Is er zowel sprite- als gameplayverschil tussen Mario en Luigi. Luigi heeft een langer en dunner figuur in zijn sprite. Hij kan hoger springen dan Mario, maar is slomer. Maar omdat dit spel in de VS is ontwikkeld, hebben de Japaners de spriteverschillen nog niet overgenomen.

Want zoals je al kan zien zijn de verschillen in Super Mario Bros. 3 weer ongedaan gemaakt. Weer geen enkel verschil tussen Mario en Luigi op de kleur na. En als je dacht dat het met de komst van de Super Nintendo eindelijk meer verschil kwam, heb je het mis. Want Luigi ziet er in Super Mario World weer precies hetzelfde uit als Mario. Ook weer geen gameplayverschillen voor Luigi.

Maar met de komst van Super Mario All-Stars, de remake van de Super Mario Bros. serie, krijgt Luigi eindelijk een ander uiterlijk dan Mario in alle games. Zelfs de Super Mario World versie krijgt een update. Vanaf dit moment krijgt Luigi altijd een andere sprite dan zijn broer. Qua gameplay houdt Nintendo zich nog even in. Gelukkig hebben de meeste moderne Mario games wel gameplayverschillen tussen de broers.

Volgende keer bekijken we Luigi’s relaties met andere personages.