Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Donkey Kong Country: Tropical Freeze

We're going Funky!

Afgelopen vrijdag verscheen Donkey Kong Country: Tropical Freeze op de Switch. Voor de bekende aap van Nintendo was het zijn eerste game op de nieuwe console van Nintendo. Hij moest het wel doen met een Wii U-port. Of dat een probleem is lees je in deze review. 

Nintendo staat er om bekend intens moeilijke spellen te maken. Vooral de platformers die Nintendo vroeger maakte hadden een ongekend hoge moeilijkheidsgraad. Tegenwoordig probeert Nintendo ook de minder fanatieke gamers aan te spreken door hun spellen net wat eenvoudiger te maken. De Donkey Kong-games waren tot op heden een uitzondering op deze regel. In deze Switch-versie van Tropical Freeze komt daar echter verandering in. 

Algemene indruk

Voordat we het over de moeilijkheidsgraad van dit spel gaan hebben, gaan we eerst even terug naar het spel zelf. Donkey Kong Country: Tropical Freeze was op de Wii U al een ijzersterke platformer en is dat op de Switch nog steeds. De zeven verschillende werelden voelen allemaal zeer divers aan en de levels binnen een wereld passen goed binnen een thema.

Een wereld bestaat uit zes standaardlevels, maar daarnaast zijn er verschillende extra levels te vinden binnen een wereld. Na het voltooien van de standaardlevels neem je het op tegen een van de eindbazen. Deze eindbazen voelen lekker gevarieerd aan. Zo neem je het de ene keer op tegen een groep apen en sta je in een andere wereld tegenover een vis, een enorme ijsbeer of juist een gigantische uil. 

Wil je zo snel mogelijk door het spel heen gaan, dan kan je de gewone zes werelden in een uur of zes wel doorlopen hebben. Voor de prijs die je betaald is dat wel iets aan de korte kant. Gelukkig is er na het uitspelen van het spel nog voldoende te doen. In ieder level kan je vier “KONG-letters” verzamelen en een wisselend aantal puzzelstukjes, die je allemaal kan zoeken om zo nieuwe afbeeldingen vrij te spelen. Ga je voor een 100% behaald spel, dan kan je de speelduur makkelijk verdrievoudigen. 

Speelduur en prijs zijn dan ook gelijk de enige twee minpunten van dit spel. Het blijft een geweldige platformer met een in de “Original Mode” ouderwets moeilijke moeilijkheidsgraad. Ben je een iets minder ervaren gamer is er gelukkig ook de Funky Mode.

Funky Mode

De Switch-versie van Donkey Kong Country: Tropical Freeze bevat, op de grafische verbeteringen na, eigenlijk maar een groot verschil ten opzichte van de Wii U-versie. Dat is de zogenaamde “Funky Mode”. Een verkapte vorm van wat andere spellen een makkelijke speelstand zouden noemen. In Funky Mode kan je spelen als Funky Kong, een aap uit de Kong familie. Kies je voor Funky, dan ga je voor super makkelijk. Je kan daarnaast ook kiezen om te spelen als Donkey Kong zelf. In dat geval is het spel nog steeds makkelijker dan de Original Mode, maar toch weer een stukje lastiger dan als je Funky Kong gebruikt. 

In Funky Mode speel je standaard met drie (of vijf als je kiest voor Funky) hartjes in plaats van twee. Ook kan je meer voorwerpen meenemen tijdens het spelen. Deze voorwerpen kunnen je in bepaalde situaties redden of helpen bij het zoeken naar puzzelstukjes. Het grootste verschil merk je echt pas als je met Funky Kong gaat spelen. 

Speel je met Funky Kong, dan heb je een aantal bijzondere eigenschappen. Je kan oneindig lang rollen of torpedo’s onder water doen. Ook hoef je in het water niet bang te zijn te verdrinken, Funky heeft een oneindige voorraad aan zuurstof in hem zitten. Daarnaast kun je dubbel springen en na een sprong blijven zweven. Tenslotte is het voor Funky ook geen probleem om te landen op de normaal zo dodelijke stekels. Hoewel deze eigenschappen je vaak redden van benarde situaties, zijn er ook genoeg plekken waar je leven na leven zal blijven verliezen. 

Iets minder Funky…

Hoewel deze Funky Mode dus fantastisch is voor de beginner, zit er ook een nadeel aan het gebruik van Funky Kong. Een belangrijke speelmechaniek uit het spel, de partner Kong, is namelijk niet te gebruiken als Funky Kong. In de Original Mode of Funky Mode met Donkey Kong kan je spelen met een van de drie partners: Diddy, Dixie en Cranky Kong. Omdat Funky zelf al over al deze partnereigenschappen beschikt, is het niet mogelijk om samen met een partner te spelen. 

Wil je toch als Funky Kong spelen én beschikken over een partner, dan is er wel een optie om dat voor elkaar te krijgen: je zal dan in multiplayer moeten spelen. Op die manier kan jij als Funky Kong spelen en kiest speler 2 een van de drie extra personages. Dat spelen in multiplayer is overigens kinderlijk eenvoudig. Koppel de twee Joy-Con los en je bent klaar. Het gehele spel is te spelen met slechts één Joy-Con!

Grafische pracht en thematische muziek

Op de Wii U was Tropical Freeze al een grafisch hoogstandje en op de Switch is het alleen maar beter geworden. De game loopt nog steeds op een vloeiende 60 beelden per seconde. Speel je in handheld, dan krijg je dezelfde 720p resolutie als op de Wii U, maar zet je de Nintendo Switch in zijn dock, dan schakel je echter over naar de maximale resolutie van 1080p; een upgrade die deze game zeker verdiende. De kleuren spatten van het scherm en je kan de individuele haren van de apen goed zien. Aan ieder detail is gedacht. 

De muziek in het spel blijft onveranderd goed. Zowel de achtergrondmuziek als de geluidseffecten passen goed bij de levels waar je doorheen speelt. Het spel voelt gewoon af. Er is ontzettend veel aandacht en liefde in gestoken door de ontwikkelaars bij Retro Studios. Je haalt meer in huis dan een spel, je koopt een beleving. 

Conclusie

Donkey Kong Country: Tropical Freeze is een heerlijk spel. Het hoofdspel is vrij snel uit te spelen, maar er is nog zo veel te ontdekken nadat het spel uitgespeeld is, dat je je er echt wel een tijd mee kan vermaken. Heb je de Wii U-versie nooit gespeeld is dit absoluut een aanrader, zelfs voor €60,-. Heb je het spel eerder al wel gespeeld, dan zal je voor jezelf de afweging moeten maken of het spelen in handheld-modus met Funky de upgrade waard is. Kreeg je het vroeger bijvoorbeeld niet uitgespeeld, dan is dat nu absoluut beter te doen. Het blijft een geweldige 2D-platformer met mooie graphics en super goede muziek. 

+ Funky Mode maakt het spel toegankelijker
+ Vier jaar na de Wii U-versie blijft het een vermakelijk spel
+ Grafisch en muzikaal een waar hoogstandje

– Hoofdspel is vrij kort
– Spel is vrij prijzig voor een port

Cijfer 9.0