Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Yoku’s Island Express

Een flipperende platformer!

Eerder deze week verscheen Yoku’s Island Express in de Nintendo eShop. Dit spel probeert de klassieke flipperkast te combineren met een hedendaagse platformer. Een combinatie die voor het eerst gemaakt wordt. Of het ook een goede combinatie is, lees je in deze review.  

Nog voordat mensen thuis aan de slag konden met videogames waren er arcadehallen. In deze hallen stonden verschillende systemen waarop men games kon spelen. Ook een airhockey- en tafelvoetbaltafel konden niet ontbreken. En dan was er ook nog de flipperkast, een klassieker binnen de arcadehallen. Al in 1750 werd de eerste flipperkast gemaakt en tot op de dag van vandaag wordt er met deze machines gespeeld. Deze oude vorm van vermaak wordt nu gecombineerd met een platformspel.

Het verhaal

In Yoku’s Island Express kruip je in de huid van een kleine kever. Wanneer de oude postbezorger van het eiland ontslag neemt, zal iemand anders die functie moeten vervullen. Zo wordt jij als kleine kever de postbezorger van het eiland. Met deze korte introductie begin je aan het spel.

Om post te kunnen bezorgen zal je eerst een aantal tests moeten volbrengen voor je een postzak krijgt. Deze post moet je vervolgens in de rode brievenbussen stoppen die over de hele wereld zijn verspreid. Naast deze brieven zal je ook verschillende pakketten af moeten leveren. Deze moet je persoonlijk overhandigen aan de persoon voor wie ze zijn.

Tijdens het bezorgen van de post zijn er genoeg missies die je kan vervullen. Even geen zin in de post? Probeer dan bovenaan een toren te komen om daar te helpen met de verwarming. Heb je dat gedaan? Mooi, dan mag je een slakkenplaag uit gaan roeien. Op deze manier wissel je het post bezorgen af met voldoende andere uitdagingen.

Hoewel dit erg vermakelijk werkt is het soms niet helemaal duidelijk met welke missie je nu bezig bent en wat er van je verwacht wordt. De uitleg in het spel is erg summier. Vaak kom je verschillende keren op dezelfde locatie terecht voordat je door hebt wat je nou precies moet doen.

Ook zorgen de vele missies ervoor dat je vaak terug moet naar plekken waar je al geweest bent. Dit kan soms wat vermoeiend zijn zeker omdat de kaart die je krijgt erg onoverzichtelijk is. Je kan niet snel zien hoe je op een bepaalde locatie kan komen. Later in het spel krijg je verschillende manieren om je (sneller) door de wereld te verplaatsen waardoor soms ook nieuwe plekken bereikbaar worden.

Al flipperend een platformer doorlopen

Dit hele verhaal speelt zich af in een grote open wereld platform-game. Helaas kan je kevertje niet springen. Hij heeft enkel de mogelijkheid om naar links en rechts te lopen. Wil je omhoog (of omlaag) dan zal je gebruik moeten maken van de flippers die over het hele spel verspreid staan.

Er zijn drie kleuren flippers, blauwe, oranje, en een combinatie van deze twee kleuren. De blauwe en oranje kunnen enkel geactiveerd worden met respectievelijk de “zl” en de “zr” knop op de Switch. De flippers met twee kleuren kunnen door beide knoppen worden geactiveerd.

Veel flippers zijn vanaf het begin van het spel al te gebruiken. Sommige flippers zal je echter moeten ‘kopen’. Tijdens het spelen kom je veel fruit tegen, dit wordt gebruikt als betaalmiddel in het spel. Kleine, onbelangrijke flippers kosten vaak 30 fruitstukken terwijl grotere, belangrijkere flippers meestal 80 fruitstukken kosten.

De flipper mechaniek wordt in dit spel het vaakst gebruikt om hoogte te verkrijgen. Toch zitten er ook een aantal wat meer klassieke flipperkasten in. Hierbij heb je de twee flippers onderaan het veld zitten en moet je proberen een bepaalde doelstelling te halen. De combinatie van een platformer met het flipperen was even wennen maar voelt nu heel natuurlijk aan. Wat mij betreft een gouden combinatie die we nog vaker terug mogen zien.

Audiovisueel

Yoku’s Island Express ziet er prachtig uit. Er is goed nagedacht over de sfeer en de beleving die de makers uit willen stralen. Elk deel van de wereld voelt ook echt compleet. Ook de personages zijn allemaal hele vrolijke karakters met ieder hun eigen stijl.

Deze mooie graphics komen echter wel met een minpunt. Het spel blijft soms om onverklaarbare redenen even hangen. Zeker later in het spel als er wat meer tegelijk op het scherm gebeurt wil het spel haperen of zelfs tijdelijk helemaal stil staan. De day-one patch die uitgebracht is heeft dit probleem bij mij nog niet opgelost. Hopelijk kan hier in een volgende update nog wat aan gedaan worden.

De muziek in Yoku’s Island Espress is erg minimalistisch. Zo minimalistisch zelfs dat ik het tijdens het spelen in handheld modus vaak uitschakelde. De geluidseffecten zijn na een tijdje erg repetitief.  Bij het spelen in de docked modus liet ik het geluid aan staan maar ging de geluidsmeter van de effecten drastisch omlaag.

Conclusie

Op heel veel punten weet Yoku’s Island Express erg te imponeren. Voor een spel wat nieuw is in zijn genre legt het de lat gelijk redelijk hoog. Toch zitten er nog wel wat verbeterpunten in. Zo is het navigeren soms tijdrovend door de onhandige map. Ook zitten er af en toe wat haperende beelden in het spel en ook het geluid is niet van het allerhoogste niveau.

Echter is het plezier wat je aan dit spel kan beleven het belangrijkste, en dat zit wel goed. Als er in een update of eventueel vervolg nog aan wat kleine dingen gedacht kan worden zou dit genre wel eens heel groot kunnen worden.

+ Briljante combinatie van twee genres
+ Leuk verhaal met voldoende extra missies.
+ Grafisch erg mooi

– Loopt soms niet helemaal soepel
– Onhandige kaart waardoor je soms lang zoekt
– muziek maakt weinig indruk

Cijfer: 7,5